„Ölmühle Solling“ ekologiškas šalto spaudimo sezamų aliejus. Nerafinuotas, nedezodoruotas. Išspaustas šaltuoju būdu iš Azijoje bei Centrinėje Amerikoje ekologiškai užaugintų sezamo sėklų.
Sezamas - Azijos kultūra, viena pirmųjų pradėta naudoti aliejaus gamybai. Užauginti ir surinkti sezamo „kapsules“, kurios atsiveria tik sėkloms pilnai sunokus, yra itin darbaimlus procesas, reikalaujantis daug rankų darbo.
Labai švelnaus, bet sodraus skonio. Rekomenduojamas salotoms, dietiniams patiekalams. Plačiai naudojamas ajurvedinėje, kinų, korėjiečių virtuvėje (panašiai kaip alyvuogių aliejus europietiškoje). Suteikia patiekalams specifinio Azijos virtuvės skonio. Tinka troškinti, kepiniams bei desertams, gardinti salotas, marinuoti ir kepti (iki 180˚C temperatūroje).
Kosmetikoje aliejus naudojamas odai prižiūrėti ir gaivinti. Labiausiai tinka normaliai odai, taip pat nuo kraujotakos sutrikimų kenčiančiai ir sausai odai. Mažina neigiamą saulės poveikį. Tai plačiausiai ajurvediniams masažams naudojamas aliejus (gerai perneša vaistingųjų žolelių ekstraktus ir eterinius aliejus į audinius). Tinkamas kaip bazinis aliejus aromaterapijoje.
Patogiame tamsaus stiklo butelyje su piltuvėliu.
Sužinokite daugiau:
- (vokiškai) Sesamöl
Augalinius aliejus geriausia laikyti tamsiuose buteliuose, sandariai uždarytus ir vėsioje vietoje. Todėl aliejaus butelio nestatykite ant palangės ir nelaikykite vietoje, apšviestoje tiesioginiais saulės spinduliais. Aliejui kenkia ultravioletiniai spinduliai, deguonis ir šiluma, nuo ko jis greitai sugenda ir apkarsta. Nekaupkite per didelių aliejaus atsargų, turėkite tik tiek, kiek sunaudosite per pusę metų. Laikant normaliomis, rekomenduojamomis sąlygomis, šalto spaudimo augaliniai aliejai (su retomis išimtimis) yra tinkami naudoti 9-12 mėnesių.
Šalto (mechaninio) spaudimo nerafinuotų augalinių aliejų maistingumas priklauso nuo jų kokybės ir šviežumo. Kuo aliejus išspaustas labiau tausojančiai ir kuo šviežesnis jis vartojamas, tuo daugiau jame bus vitaminų, esminių riebiųjų rūgščių, mikroelementų ir kitų naudingų medžiagų.
Natūralus (šalto spaudimo) sezamų aliejus jau tūkstančius metų naudojamas gydymo tikslais ajurvedoje, kinų ir Tibeto medicinoje. Tačiau ir šiuolaikinėje medicinoje atsiranda vis daugiau tyrimų, patvirtinančių teigiamą sezamų nerafinuoto aliejaus poveikį.
Sezamų aliejus gana stabilus ir tinkamas maistui gaminti iki 180˚C nepaisant nemažos polinesočiųjų riebiųjų rūgščių dalies sudėtyje. Taip yra dėl didelio kiekio antioksidantų, kurie natūraliai saugo aliejų nuo sugedimo.
Pagal S. Krist, G. Buchbauer, C. Klausberger vokišką enciklopedinį leidinį „Lexikon der pflanzlichen Fette und Oele“ (Springer-Verlag, Wien 2008) apie 45% aliejaus sudėtyje sudaro polinesočiosios riebiosios rūgštys omega-6 (linolio), 40% mononesočiosios, apie 14% sočiosios, alfa ir gama tokoferoliai, fenolis (sezamolis), lignanai, lecitinas, fitosterolis. Geras vitamino E šaltinis - 100 g sezamų aliejaus yra maždaug 80-90 mg gama-tokoferolio, kas sudaro 7 rekomenduojamas vitamino E normas. Šalto spaudimo sezamų aliejus turtingas įvairiais augaliniais steroliais - daugiausiai turi beta-sitosterolio (~ 60 mg/100g), kampesterolio (10-20 mg), stigmasterolio (~5 mg), Δ-avenasterolio (~7 mg).
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
Aliejus atrodo apgaulingai paprastas produktas. Atrodo, išspaudei sėklas, riešutus ar kitus aliejingus vaisius, kokius turi, va tau ir aliejus. Apie konservantus galvoti nereikia – pats konservuojasi, ne salotos – nevysta, ne tortas – nesusmenga, ne jogurtas – per savaitę nepasensta, ne obuoliai – nesimato sumušimų. Nei garinti, nei virinti, nei konsistenciją išgavinėti, nei šaldytuve laikyti.
Bet tai apgaulingas paprastumas. Geram aliejui reikia ypač kokybiškos žaliavos. Nei apdaužyta (alyvuogės, avokadai), nei senstelėjusi (sėklos, riešutai) netinka. Ir spaudimo procesas nėra toks elementarus – taip, spaudimas mechaninis, bet reikia kontroliuoti, kad stipriai nepakiltų temperatūra, nes ji gadina aliejų. Įsivaizduokit, koks karštis susikuria spaudžiant aliejų iš kauliukų?
Puikiam aliejui išspausti šalia dviejų jau paminėtų, žaliavos ir mechanizmų, reikia trečio konponento – žmogaus, kuris mokėtų sujungti augalus ir mašinas. Būtent dėl šių priežasčių mes pasirinkome bendradarbiauti su nedidele Vokietijos ekologiško aliejaus spaudykla „Ölmühle Solling“.
„Ölmühle Solling“ yra tikras šeimos verslas. Gudrun ir Werneris Baensch ilgą laiką dirbo kitose šalyse – Pietų Amerikoje, Azijoje – mokė vietinius žmones pagaminti aukštesnės pridėtinės vertės produktą. Šie įgūdžiai labai praverčia dabartiniame versle, kai reikia pirkti žaliavas iš tų egzotiškų kraštų; ne naujiena nei augalai, nei žmonių bendravimo įpročiai. Šiemet įmonei jau 20 metų ir jos valdymas atiduotas vaikams, o patys įkūrėjai užsiima bendravimu su klientais, kokybės kontrole ir naujų produktų atradimais.
„Ölmühle Solling“ aukštos kokybės didžiulės įvairovės ekologiški šalto spaudimo (nerafinuoti) aliejai skirti ir maistui, ir kūnui. Aliejų spaudžia mažomis porcijomis, pilsto į bačkutes, jautriems aliejams (kaip linų sėmenų) likusį tūrį pripildo vandenilio dujų, kad oksidacijos procesas nevyktų. Tik gavę užsakymą iš kliento, jį išpilsto į tamsaus stiklo butelius ir tą pačią dieną išsiunčia. Seniausia Baensch’ų meilė yra kokosų aliejus, pradėjo jį gaminti dar tada, kai jis visai nebuvo „ant bangos“.
Kaip jie pasiekia savo garsiosios kokybės (kuri ne vienoje Europos šalyje laikoma standartu, pagal kurį save vertina konkurentai)? Visų pirma, perka žaliavą tik iš patikimų tiekėjų, neieškodami pigiausio. Jei pasitaiko naujas, važiuoja fiziškai pažiūrėti, ar teisingai vykdomi procesai. Antra, kiekviena žaliavos partija tikrinima laboratorijoje dėl mineralinių aliejų, plastiko ir pesticidų likučių. Mineralinio aliejaus likučiai yra tipinis ženklas netvarkingų mechanizmų, kuriuose į produktą nuteka, kad ir nedideli kiekiai mašininių tepalų. Plastiko likučiai taip pat atsiranda dėl nekokybiškų mechanizmų bei taros. Pesticidų likučiai rodo, kad augalai nebuvo auginami ir laikomi pagal ekologiškos žemdirbystės bei gamybos reikalavimus.
Šviežiai surinktos aliejinių augalų sėklos ir riešutai iš vietinių ir užjūrio ekologinių ūkių šalto spaudimo būdu perdirbami į vertingus, natūralius augalinius aliejus. Taip išlieka tiek natūralios antrinės augalinės medžiagos bei tipiškas sodrus aliejaus skonis, tiek sveikai ir subalansuotai mitybai reikalingos riebalų rūgštys.
Nuo 1996 metų „Ölmühle Solling“ dirba vadovaudamasi Naturland asociacijos standartais, kurie daugeliu atveju yra griežtesni, nei to reikalauja ES teisė. Naturland standartai buvo sukurti ir pradėjo veikti gerokai anksčiau, nei buvo priimtos ES direktyvos dėl ekologiško ūkininkavimo.
Sudedamosios dalys: ekologiškas sezamų aliejus.
Maistinė vertė (100 g) - 3700 kJ/ 900kcal: riebalų 100 g (iš jų sočiųjų riebalų rūgščių 14.2 g, mononesočiųjų 39.1 g, polinesočiųjų 46.7 g), angliavandenių 0 g, skaidulinių medžiagų 0 g, baltymų 0 g, druskos 0 g.