„Veganiškų pesto padažų (tiek žalių, tiek raudonų) rasti sunkoka, o pasidaryti namuose – vieni juokai. Be to, dar išvengiami bereikalingi ingredientai – rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, visokie actai ir t.t. Šis labai labai skanu su duoniukais, taip pat makaronais.“ – sako tinklaraščio „Žalia gentis“ autorė Irmina ir dalinasi tobulo skonio saulėje džiovintų pomidorų užtepo receptu.
Reikės:
150 g saulėje džiovintų pomidorų,
80-100 g tofu,
4-5 šaukštų alyvuogių aliejaus,
30 g anakardžių (nebūtinai),
žiupsnelio nerafinuotos druskos.
Pomidorus užpilti šiltu vandeniu ir palikti bent 60 min. Jeigu pamirkius atrodo nepakankamai minkšti, galima papildomai užpilti karštu vandeniu ir palikti dar kelioms minutėms. Tuomet nusunkti, suberti į blenderį ir sutrinti kartu su gabalėliais supjaustytu tofu, alyvuogių aliejumi ir druska.
Konsistencija – pasirinkimo reikalas. Galima trinti iki piurė, o galima palikti stambesnių gabaliukų. Jeigu naudojami anakardžiai, prieš beriant į užtepą, juos reikėtų išmirkyti ir smulkiai sukapoti. Siekiant pomidorinio pesto efekto, dar galima įberti raudonėlių.