Pasticio arba graikiški makaronai
8 porcijoms:
- 400 g maltos jautienos
- 500 g pomidorų tyrės
- 250 g „Clearspring“ avinžirnių makaronų
- 250 g tarkuoto mocarelos sūrio
- 500 g pieno
- 90 g sviesto
- 80 g miltų
- 4 kiaušinių
- 1 svogūno
- 2 skiltelės česnako
- 2 v. š. cukraus
- 1,5 a. š. malto cinamono
- 1 a. š. druskos
- ½ a. š. pipirų
- 1. Mėsos padažą pagaminkite iš vakaro. Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite smulkintus svogūnus, tada sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką, druską, pipirus ir kepkite, kol jie taps permatomi.
- 2. Šalia svogūnų sudėkite jautienos faršą ir kepkite, kol mėsa įgaus auksinį atspalvį.
- 3. Sudėkite pomidorų tyrę, cinamoną, cukrų ir užvirinkite. Sumažinkite karštį, uždenkite ir troškinkite 2 valandas, retkarčiais pamaišydami. Leiskite mišiniui atvėsti, o tada laikykite šaldytuve per naktį.
- 4. Prieš naudodami padažą troškiniui, šiek tiek jį pašildykite.
- 5. Paruoškite bešamelio padažą. Puode ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą ir nuolat maišydami pamažu suberkite miltus, kol jie apskrus ir įgaus auksinį atspalvį. Tuomet palaipsniui supilkite pieną (450 g), nuolat maišydami.
- 6. Atskirame dubenyje išplakite 3 kiaušinius su 50 g pieno ir nuolat maišydami pamažu supilkite į puode esantį mišinį. Puodą vėl statykite ant vidutinės ugnies ir kaitinkite, kol masė sutirštės. Tada nuimkite puodą nuo ugnies ir leiskite padažui šiek tiek pastovėti. Į padažą pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
- 7. Makaronus virkite pasūdytame verdančiame vandenyje, kol jie taps al dente - t.y. vidutinio kietumo (galima virti 1-2 minutėmis trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės). Kai makaronai bus pakankamai atvėsę, sudėkite juos į didelį dubenį ir įmaišykite 1 plaktą kiaušinį.
- 8. Sudėkite makaronus į kepimo indą, pabarstykite trečdaliu tarkuoto sūrio ir užpilkite mėsos padažu, palikdami vietos bešamelio padažo sluoksniui. Pabaigoje pabarstykite likusiu sūriu.
- 9. Indą su makaronais kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos.