„Natur Hurtig“ smulki jūros druska – natūrali, neapdorota, nerafinuota, be priedų. Tradiciškai gaunama jūros vandenį garinant specialiuose baseinuose. Laboratoriškai patvirtintas kokybiškas produktas. Maišelyje.
Natūrali druska lengvai pritraukia vandenį, todėl laikyti ją reikia sausoje vietoje. Jeigu aplinkoje daug drėgmės, įberkite į druskos pakelį truputį ryžių.
Nerafinuota kokybiška ir žmogui naudinga Himalajų druska. Visiškai švari, išlaikiusi originalią kristalų struktūrą bei pilną, žmogaus organizmui reikalingą, mineralų ir mikroelementų derinį. Nepamainoma maistui ruošti, organizmui valyti, stiprinti, prižiūrėti kūną. „Natur Hurtig“ druska priklauso prie geriausių Europoje. Vokietijoje ji turi specialų leidimą būti parduodama ekologiškose parduotuvėse.
Druska druskai nelygu
Šiandien daugelio vartojama druska neprilygsta natūraliai, randamai gamtoje. Įprastą stalo druską sudaro natrio chloridas, pridėtas jodas, fluoras ir druskai neleidžiančios sukietėti dirbtinės medžiagos. Tokia druska rafinuojama aukštoje temperatūroje, todėl yra praradusi savo natūralią struktūrą. Organizmas ją pasisavina sunkiai. Ji gali trikdyti organizmo gyvybines funkcijas.
Himalajų druska kasama Salt Range regione Šiaurės Pakistane, kur yra didžiausi pasaulyje šios druskos ištekliai. Tik nedidelė dalis Salt Range iškasamos druskos yra tokia švari, kad nei kiek nepakeista ir nerafinuota gali būti naudojama maistui gardinti, sveikatai stiprinti. Būtent tokia yra „Natur Hurtig“ druska, kurios kokybė yra 1A Rosa/Pink ir priklauso prie geriausių Europoje. Vokietijoje ji turi specialų leidimą būti parduodama ekologiškose parduotuvėse (formaliai druska yra mineralas ir ekologiška būti negali). Maistui skirta druska ruošiama tik tam pritaikytose patalpose.
Nenustebkite, kad kai kuri parduodama Himalajų druska yra tokia pigi. Yra ir pramoninės druskos, kuri kasama sprogdinant kalnus (kai sprogmenų likučiai joje lieka), o fasuojama garažuose bei nepritaikytose patalpose. Kai kurie gamintojai superka ir druską, kuri lieka nuo druskų šviestuvų gamybos ir maistui netinka dėl paprasčiausių higienos sąlygų trūkumo. Nors išoriškai ji atrodo taip pat, tačiau atidžiai paieškojus galima rasti „kokybės“ įrodymų, pvz., šepečių šerių gabaliukų, metalo drožlių likučių (kurios atsiranda storais grąžtais gręžiant šviestuvų ar žvakidžių skyles) ar žemių, likusių išsijojus paprasčiausiu tinklu. Be abejo, tokia yra gerokai pigesnė.
Himalajų druska ir jos naudojimas
Žymus vokiečių fizioterapeutas ir seminarų centro fizioterapeutams bei gydytojams įkūrėjas Svenas Hurtigas (Sven Hurtig) apie dabartinę stalo druską atsiliepia taip: „Ji turi mažai ką bendro su natūralia druska, kuri kažkada buvo iškasta iš žemės. Natūralioje druskoje įvairių mineralų kiekis subalansuotas tokiu santykiu, koks yra reikalingas žmogui ir gyvūnams“.
Himalajų druskos klodai glūdi 400-600 metrų gylyje. Jie susiformavo prieš šimtus milijonų metų išdžiūvus senosioms jūroms ir iškilus Himalajų kalnų masyvui. Dėl buvusio milžiniško spaudimo druskos kristalai tapo idealios geometrinės struktūros, kuri dažnai lyginama su brangakmenių struktūra.
Skirtingai nuo jūros druskos, kuri taip pat vertinama dėl natūraliai mineralų turtingos sudėties, Himalajų druskos nepasiekia aplinkos teršalai. Švari gali būti ir jūros druska, tačiau tokia ji išgaunama tik specialiai saugomose vietose ir yra gerokai brangesnė.
Natūrali druska nuo įprastos stalo druskos skiriasi savo sudėtimi, konsistencija ir skoniu. Himalajų druska yra žymiai švelnesnė, todėl ji jau seniai rado kelią į gurmanų virtuves. Kai pripranti prie Himalajų druskos, stalo druska atrodo nepriimtinai aštriai sūri.
Himalajų druska naudojama ne tik maistui ruošti, bet ir organizmui valyti, stiprinti, prižiūrėti kūną, plauti akis, gerklę, nosį. Vonios ir pavilgai ypač tinka niežtinčiai, spuoguotai, nuo sudirgimų kenčiančiai odai raminti. Kadangi ši druska greitai pasišalina iš organizmo, ji puikiai valo šlakus.
Sudedamosios dalys: jūros druska.