Pasibaigus šventiniam laikotarpiui ir vėl sugrįžus į kasdienį gyvenimą, klausiame Natūropatinės mitybos specialistės, knygos „Balansas Kasdienybėje“ autorės Tautvilės Šliažaitės, kaip sustiprinti sveikatą ir pagerinti darbingumą?
Dažnai pastebiu, kad mano pacientai gyvena itin įtemptą gyvenimą, dirba ilgas darbo valandas, daug keliauja, mažiau miega, o apie poilsį susimąsto tik pradėję planuoti atostogas. Jei gyvename itin užimtu ritmu, turime pasirūpinti kuo kokybiškesniu „kuru“. Daugelis galvoja, jog norint gyventi sveikai, būtina kardinaliai keisti visus įpročius, tačiau aš pabrėžiu, kad tikrieji pasikeitimai ateina iš lėto ir tik tuomet, kai jie yra realūs ir jų galime laikytis ilgesnį laiko tarpą. Labai svarbu dieną pradėti teisingai ir pasirūpinti, kad bent vienas patiekalas per dieną būtų maistingas bei subalansuotas. Dažniausiai pakeitus vien pusryčius jau pradedame matyti teigiamus pokyčius sveikatai, o po kurio laiko galima imtis pokyčių ir kitose srityse.
Norėčiau pasidalinti 5 patarimais, ką rekomenduočiau keisti mūsų kasdienybėje, kad jaustumėmės labiau energingi ir džiaugtumėmės gera sveikata:
1. Visų pirma, pasirūpinkime, kad netrūktų jokių mineralinių medžiagų ar vitaminų. Pastebiu, kad būtent žiemos metu gyvenantys Lietuvoje pradeda skųstis vitamino D trūkumu. Nepakankamas vitamino D kiekis gali pasireikšti nusilpusiu imunitetu, padidėjusiu nervingumu ir nerimu bei pastoviu nuovargiu. Geriausias vitamino D šaltinis yra saulė. Deja, žiemos metu Lietuvoje mes vitamino D iš jos negauname. Būtent dėl tos priežasties visiems rekomenduoju reguliariai atlikti kraujo tyrimus ir esant šio vitamino trūkumui naudoti vitamino D papildus, tokius kaip „Cytoplan“, kol bus vėl pasiektas optimalus jo kiekis. Ypač svarbu vitamino D pakankamai gauti vaikams, besilaukiančioms ir maitinančioms mamoms, bei senyvo amžiaus žmonėms.
2. Į mitybą įtraukime pakankamai skaidulų turinčių produktų, kaip daržovės, vaisiai, ankštiniai produktai, pilno grūdo grūdiniai produktai ir riešutai. Skaidulos naudingos geram virškinimo sistemos darbui, padeda norintiems sureguliuoti svorį, nes suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui, maitina gerąsias žarnyno bakterijas ir padeda pašalinti toksinus. Mokslininkai pastebėjo, kad žmonės, kurie valgo daugiau skaidulų, džiaugiasi geresne sveikata ir ilgaamžiškumu. Tad kitą kartą ruošdami rytinius pusryčius, rinkitės pilno grūdo avižinius dribsnius, gerai juos išvirkite ir uždėkite įvairių sėklų, riešutų ir uogų (džiovintų, šviežių ar šaldytų), taip užtikrinsime, kad pusryčiai būtų gausūs skaidulų ir baltymų.
3. Kiekvieno valgio metu rinkimės baltymus. Jie yra statybinė medžiaga, reikalinga visoms organizmo funkcijoms, labai svarbūs nervų sistemos veiklai, taip pat padeda cukraus balansui kraujyje.
Norint džiaugtis gera energija svarbu sumažinti saldumynų kiekį. Nors atrodo, kad saldumynai mums suteikia energijos, tai labai trumpalaikis jausmas, nes praėjus kelioms valandoms ir vėl reikės kažko saldaus. Norintiems palaipsniui mažinti saldumynų kiekį, labai rekomenduočiau pirmiausia padidinti pagrindinių patiekalų porcijas, nes dažnai mums norisi kažko skanaus būtent tada, kai mūsų patiekalai tiesiog nėra pakankamai dideli ir maistingi. Dėkime į lėkštę daugiau daržovių (mažiausiais apie 2 kumščio dydžio porcijas du kartus per dieną) ir pasirūpinkime, kad patiekaluose būtų baltymų, kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai, jei jums tinka – pieno produktai, taip pat ankštiniai produktai ar riešutai.
4. Rekomenduočiau rinktis riebią žuvį, bent 3 kartus per savaitę. Lietuvoje siūlyčiau rinktis skumbrę, silkę, šprotus arba lašišą (geriausiai būtų rinktis laukinę, kuri beveik visada bus šaldyta ar konservuota). Riebioje žuvyje esančios Omega-3 riebiosios rūgštys naudingos uždegiminių procesų mažinimui, sveikam širdies ir kraujotakos darbui palaikyti, energijai, sveikai odai, plaukams, virškinimo sistemai. Kuo daugiau valgome įvairiausių pusfabrikačių, saldumynų, naudojame alkoholį, tuo Omega-3 poreikis didėja. Nemėgstantiems žuvies verta vartoti žuvų taukus ar krilių aliejų. Sunkiau šias riebiąsias rūgštis yra gauti vegetarams ar veganams, kadangi Omega-3 iš sėklų ir riešutų nėra taip gerai įsisavinama. Būtent dėl to nevalgantiems žuvies, rekomenduočiau rinktis „Cytoplan Omega-3 Vegan“ papildus, kurie yra pagaminti iš dumblių.
5. Pradėkime daugiau judėti. Norėčiau pabrėžti, kad sporto salė gali tikti ne kiekvienam, bet tikrai kiekvienas galime surasti veiklą, kuri mums patiks ir skatins judėti daugiau. Judėjimas labai svarbus mūsų sveikatai, padeda sustiprinti imunitetą, apsaugo nuo chroniškų ligų ir, kaip pastebėjo mokslininkai, naudingas ilgaamžiškumui. Tie, kas skaitė mano knygą, žino, kad man pačiai kelią į sporto salę surasti yra sunku, bet mano kasdienybėje yra daug kitokios veiklos – jau keletą mėnesių kiekvieną rytą pradedu su 10 minučių mankšta, stengiuosi dienos bėgyje daug vaikščioti, lipu laiptais ir vengiu lifto, važinėju riedučiais ir dviračiu, einu paplaukioti, o savaitgaliais beveik visada renkuosi ilgus pasivaikščiojimus. Labai svarbu, kad jūs taip pat surastumėte fizinę veiklą, kuri jums patiktų, kad nejaustumėte prievolės. Lietuvoje žiema šiais metais lepina, tad praleiskite daugiau laiko statydami sniego senį, važinėdami rogutėmis, išsitraukite pačiūžas ir slides. Svarbu atsiminti tokią taisyklę: fizinė veikla mums turėtų suteikti jėgų, energijos, žvalumo, o ne taip mus „išsunkti“, kad po to norėtumėme tik miegoti. Mes visi individualūs ir turime mylėti savo kūną, tad jei niekada nesportavote, pradėkite nuo mažų žingsnelių ir nesitikėkite rezultatų per naktį.