Natūropatinės mitybos specialistės Tautvilės Šliažaitės TOP 10 produktų rekomendacijų. Visus juos gali rasti LIVIN parduotuvėse, šviežių gaminių skyriuje.
Natūralūs kolageno šaltiniai, naudingi mūsų žarnyno sienelėms (jei kamuoja maisto netoleravimas), plaukų, sąnarių, nagų sveikatai ir imuninei sistemai.
Nr. 1: Natūralus jautienos sultinys „Sukčius“. Sudėtis: vanduo, jautienos kaulai, morkos, porai, salierai, jūros druska, juodieji pipirai, pomidorų pasta ir rozmarinai. Pirmiausiai kaulai yra kepami krosnyje, vėliau verdami net 12 valandų – taip išgaunamas ne tik puikus skonis, bet ir sultinys, prisotintas natūraliu kolagenu ir mineralais. Galima pasišildyti ir gerti, naudoti ruošiant sriubas, verdant košes ar ruošiant troškinius.
Nr. 2: „Ilzenbergo dvaro ūkio“ jautienos ir kiaulienos šaltiena. Sudėtis: jautiena 30 %, kiauliena 30 %, vanduo, morkos, svogūnai, želatina, druska ir juodieji pipirai. Greitas patiekalas, kurį lengva įtraukti į savo racioną, o valgant su krienais ir raugintais kopūstais praturtinsi patiekalą gerosiomis bakterijomis.
Jei suvalgęs karvės pieno produktų jautiesi blogai, išbandyk avies ar ožkos pieno gaminių, nes juose esantys baltymai lengviau virškinami.
Nr. 3: „Mellow“ ožkos pieno kreminis sūris. Sudėtis: pasterizuotas ožkų pienas 99.78 %, mikrobiologinės kilmės fermentai, bakterijų kultūros ir jūros druska. Galima ruošti sumuštinukus su avokadu, naudoti kepant omletą ar tiesiog valgyti su uogomis.
Nr. 4: „Avis ant ratų“ natūralus avių jogurtas. Sudėtis: pasterizuotas nenugriebtas avių pienas, raugas. Savo klientų tarpe pastebiu, kad dažnais atvejais avies jogurtas gali tapti puikia alternatyva, kai karvės pieno produktai sukelia virškinimo sistemos problemų. Švelnaus skonio ir lengva maišyti su riešutais ir vaisiais, kai norisi maistingo užkandžio.
Natūralus „supermaistas“, kuriame gausu vitaminų ir mineralų.
Nr. 5: „Ilzenbergo dvaro ūkis“ paukštienos kepenų paštetas. Sudėtis: vištienos kepenys 75 %, morkos, svogūnai, sviestas, česnakai, druska, prieskoniai. Kepenėlių paštetas yra puikus A ir B grupės vitaminų (ypač foliatų ir B12), geležies, cinko ir vario šaltinis. Deja, dažnai labai sunku rasti jau paruoštą paštetą, kurio sudėtis būtų švari. Šio pašteto sudėtyje yra naudojamas sviestas, o ne dažnai randami rapsų ar saulėgrąžų aliejai, kurių vengiame, nes jie gali sukelti uždegiminius procesus.
Nr. 6: „Fish Wish“ islandiški Atlanto lašišos ikrai. Sudėtis: lašišos ikrai 98 %, druska 2 %. Vieni iš geriausių mano rastų ikrų, kuriuose nėra jokių konservantų. Nors ikrai yra pakankamai brangūs, rekomenduočiau bent kartą per mėnesį juos įsigyti, nes tai yra puikus Omega- 3 riebiųjų rūgščių, vitaminų D, B12, foliatų ir cholino šaltinis. Valgyk su duona, keptais bulviniais blynais ar pagardink kiaušinių patiekalus.
Dešrelės gali būti puikus pasirinkimas, kai reikia greito ir maistingo patiekalo. Deja, dažnai dešrelėse galima rasti įvairių priedų, kaip E250 (natrio salietra / nitritas) arba E251 (natrio nitratas), kurie laikomi kaip vengtini ir net sveikatai pavojinti konservantai. Tad perkant dešreles ar apdorotus mėsos gaminius, visada atkreipk dėmesį, kad nebūtų šių ingredientų, taip pat kokį kiekį sudaro mėsa.
Nr. 7: „Baltuonių kalakutų ūkis“ kalakutienos dešrelės. Sudėtis: kalakutiena 96 %, druska, svogūnai, česnakai, kmynai, juodieji pipirai, salierai, garstyčios, tapijokų krakmolas, augalinės skaidulos, mielių ekstraktas, paprikos ekstraktas. Valgyk su šviežiais agurkais, burokėliais ar tarkuotomis morkomis.
Nr. 8: „Kadaginė“ kiaulienos dešrelės. Sudėtis: kiauliena, druska, česnakai, prieskoniai įvairiomis proporcijomis). Valgyk su bulvėmis ir raugintais kopūstais.
Renkantis mėsos gaminius rekomenduoju reguliariai įtraukti ekologiška žole šertą jautieną – tai puikus B grupės vitaminų, geležies ir cinko šaltinis.
Nr. 9: „Taurus skonis“ ekologiškas jautienos kumpis. Tai vienas iš mano mylimiausių ūkių Lietuvoje, kadangi jų galvijai ištisus metus laisvai ganomi ir auginami lankose bei šeriami tik natūraliomis ekologinėmis žolienomis. Tokiomis sąlygomis auginta mėsa pasižymi optimalesniu Omega 3:6 santykiu.
Kepimui naudinga rinktis riebalus, kurie yra „kieti“ kambario temperatūroje – pavyzdžiui, jautienos taukai, sviestas, lydytas sviestas, kokosų aliejus ar net lašinukai.
Nr. 10: „Kadaginė“ lašiniai. Sudėtis: lašiniai, druska, prieskoniai. Naudok kiaušinių kepimui, ruošiant troškinius ar kepant mėsos gaminius.
Tautvile Sliazaite - Miller, natūropatinės mitybos specialistė.