Ar kada pagalvojote, kaip vos keli netikėti ingredientai gali patobulinti ir praturtinti kasdienius patiekalus? Pasaulinė kampanija „Augalinis sausis“ kviečia atrasti augalinių produktų pasaulį ir paįvairinti savo mitybą sveikais, unikaliais skoniais. Šį kartą kalbiname LIVIN ambasadorę, funkcinės mitybos specialistę Viktoriją Macijauskienę, kuri dalinasi savo atradimais apie „Clearspring“ produktus. Viktorijos įžvalgos bei patarimai įkvėps tave išbandyti augalinius produktus ir pradėti metus sveikiau!
Pasidalinkite, kokia buvo Jūsų pirma pažintis su „Clearspring“ produktais? Kuriuos pradėjote naudoti pirmiausia?
Pirmiausiai mano dėmesį patraukė „Clearspring“ Nori Sprinkles ir Kombu jūržolės. Studijuodama funkcinę mediciną, sužinojau apie jūržolių naudą sveikatai – tai buvo tikras atradimas, nes naudos spektras itin platus. Jūržolės padeda palaikyti skydliaukės funkciją ir organizmo mineralų balansą. Tai paskatino mane dar labiau integruoti šiuos produktus į savo mitybą ir praturtinti patiekalus ne tik skoniu, bet ir nauda.
Šis gamintojas savo asortimente turi tik augalinės kilmės produktus. Kaip vertinate tokį pasirinkimą iš mitybos specialistės perspektyvos? Ar tai naudingas pasirinkimas visiems?
Labai vertinu „Clearspring“ gamintojų įsipareigojimą užtikrinti aukščiausią kokybę, natūralumą ir švarią produktų sudėtį be sveikatai kenksmingų ingredientų. Augalinės kilmės produktai be glitimo ir pridėtinio cukraus yra idealus pasirinkimas ne tik žmonėms, kurie siekia pagerinti virškinimą, palaikyti energijos lygį ar spręsti autoimuninius sveikatos sutrikimus, bet apskritai kiekvienam. Be to, „Clearspring“ produktų skonis dėl to nenukenčia.
Augalinės kilmės produktai be glitimo ir pridėtinio cukraus yra idealus pasirinkimas ne tik tiems, kurie siekia pagerinti virškinimą, palaikyti energijos lygį ar spręsti autoimuninius sveikatos sutrikimus, bet ir kiekvienam, vertinančiam sveiką gyvenimo būdą.
Kokie produktai iš „Clearspring“ asortimento yra Jūsų favoritai šiandien? Kaip juos dažniausiai naudojate?
Šiuo metu mano favoritai yra šie: Nori Sprinkles, Kombu, sojos padažas su sumažintu druskos kiekiu ir miso pasta.
Nori Sprinkles: naudoju salotoms, sriuboms, mėgstu užbarstyti ant skrebučio su avokadu. Šios jūržolės yra natūralus jodo šaltinis, kuris ypač svarbus skydliaukės funkcijai palaikyti. Jų intensyvus skonis praturtina patiekalus, o gausūs antioksidantai padeda kovoti su oksidaciniu stresu. Be to, jūros dumbliai skatina geresnį virškinimą dėl natūralių fermentų ir gausaus skaidulų kiekio.
Kombu: dedu į sriubas ir troškinius, verdant kruopas, pavyzdžiui, ryžius, kad patiekalams suteikčiau umami skonio ir praturtinčiau juos mineralais. Bet pačios Kombu nevalgau, leidžiu išsiskirti naudingoms medžiagoms ir išimu. Beje, Kombu dumbliai prisideda prie organizmo detoksikacijos, nes juose esantys alginatai natūraliai padeda pašalinti sunkiuosius metalus.
Sojos padažas su sumažintu druskos kiekiu: Puikiai tinka salotų padažams ar tofu gardinimui. Visur, kur naudotumėt įprastą sojos padažą.
Miso pasta: Nepakeičiama ruošiant sriubas, padažus ar daržovių patiekalus. Ji yra probiotikų šaltinis, stiprinantis žarnyno mikroflorą ir imunitetą. Be to, joje gausu vitaminų (ypač B grupės ir K) ir mineralų, kurie palaiko energijos lygį. Miso fermentacijos metu susidarantys antioksidantai padeda apsaugoti organizmą nuo žalingų medžiagų ir skatina natūralią detoksikaciją.
Taip pat dažnai į racioną įtraukiu lęšių ir bolivinių balandų makaronus. Jie yra puiki alternatyva glitimo turintiems produktams, ypač eliminacinės mitybos pagal funkcinės medicinos protokolą metu, kurį aš atlieku kartą į metus. Šie makaronai yra turtingi baltymais, kurie suteikia sotumo jausmą ir padeda išlaikyti raumenų masę, o juose esančios skaidulos prisideda prie geresnio virškinimo. Be to, jų mažas glikemijos indeksas padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, todėl jie yra puiki alternatyva įprastiems makaronams.
Svarbu pabrėžti, kad visi „Clearspring“ produktai yra ekologiški ir be GMO. Į tai būtina atsižvelgti renkantis sojos produktus, nes būtent kokybiški produktai be GMO dėl juose esančių fitoestrogenų, ypač izoflavonų, gali būti itin naudingi moterims perimenopauzės ir menopauzės metu.
Ką manote apie kampaniją „Augalinis sausis“? Gal esate išbandžiusi tokį iššūkį? Ar rekomenduotumėte tai kitiems?
„Augalinis sausis“ yra puikus būdas pradėti naujus metus sveikai ir tvariai, susigrąžinti, galbūt, gruodį prarastą lengvumą. Esu tai bandžiusi ir tikrai rekomenduoju, ypač tiems, kurie nori paskatinti organizmo detoksikacijos, regeneracijos procesus bei atrasti naujus skonius.
Svarbiausia užtikrinti, kad augalinė mityba būtų subalansuota. „Clearspring“ produktai, tokie kaip miso sriubos ar jūržolių priedai, riešutų sviestas, kokosų kremas padeda lengvai praturtinti kasdienius patiekalus maistine verte.