„Bauck Hof“ ekologiški vidutinio stambumo avižų dribsniai be glitimo. Avižos šiems dribsniams auginamos ir apdorojamos aplinkoje, neturinčioje celiakiją sukeliančio glitimo. Kiekviena partija tikrinama laboratorijoje, kontroliuojama glitimo garantija < 20 ppm glitimo. Turi daug skaidulinių medžiagų. Labai mažai druskos.
Avižos yra švelnaus skonio, suteikia sotumo jausmą. Tai nerafinuoti, pilno grūdo (su sėlenomis ir gemalais) smulkinti dribsniai. Avižas rekomenduojama įvesti į beglitiminę dietą palaipsniui. Košei kasrytinei, sausiems pusryčiams, kepsneliams, paplotėliams, sausainiams ir kt. Tinka veganams.
Avižiniai dribsniai yra turtingi netirpių skaidulų beta-glukanų: 1 porcija (50 g) apie 2 g. Beta glukanai padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Teigiamam efektui pasiekti per dieną reikia suvalgyti bent 3 gramus beta glukanų iš avižų, avižų sėlenų, miežių, miežių sėlenų ar šių beta glukanų mišinių. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba ir sveika gyvensena.
Pagal M. Murray, J. Pizzorno ir L. Pizzorno enciklopedinį leidinį „Healing Foods“ avižos yra labai geras mangano, seleno ir fosforo, taip pat magnio, geležies, vitamino B1 ir skaidulinių medžiagų šaltinis. Avižų sėlenų maistinėse skaidulose yra daug beta glukanų. Palyginus su kitais grūdais avižose yra daug riebalų (apie 20% sočiųjų ir 80% nesočiųjų riebalų rūgščių), todėl jos apkarsta greičiau nei kiti grūdai.
Kaip nurodo U. Erasmus savo knygoje „Fats that Heal and Fats that Kill“ (Alive Books, Kanada), vienintelis organizme esančio cholesterolio pašalinimo būdas yra per žarnyną, o tam būtina, kad maiste pakaktų skaidulų, iš kurių avižų skaidulos vienos efektyviausių (verta prisiminti, kad augalinės kilmės maistas pats cholesterolio neturi).
Kaip teigia Coulston ir Boushey, skaidulingas maistas padeda išlaikyti normalią medžiagų apykaitą, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir apetitą [žr.*]. Avižų žemas glikemijos indeksas (apie 37). Avižų skaidulos valo iš organizmo įvairius šlakus (įskaitant sunkiuosius metalus), todėl plačiai naudojamos organizmui valyti.
Pagal Rebecca Wood enciklopedinį leidinį „The new whole foods encyclopedia“ dėl avižose esančio didelio kiekio riebalų jos yra šildantis maistas, todėl ypač tinka valgyti žiemą. Perdirbant avižas nuimama tik išorinė luobelė, dėl to avižose išlieka daugiau maistinių medžiagų nei perdirbtuose kviečių produktuose.
Avižos yra nuo Antikos laikų žinomas ir Lietuvoje tradiciškai vartojamas maisto produktas, turintis daug mums naudingų savybių, apie kurias galima paskaityti informaciniuose bei šviečiamuosiuose internetiniuose puslapiuose, pvz.:
- Avižiniai dribsniai – ne tik pusryčiams
- Avižinės košės paslaptys
- Avižos ir kviečiai – ne tik maistas
- Apie avižų naudą
* Ed. A. M. Coulston, C.J. Boushey. Nutrition in Prevention and Treatment of Disease. Elsevier Academic Press, USA. 2008.
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
„Bauck Hof“ – ekologiški ir biodinaminiai (demeter) įvairiausių grūdų produktai bei pusgaminiai iš Vokietijos.
Bauck šeima užsiima ekologine žemdirbyste nuo 1930 metų. Šiek tiek vėliau Eduard Bauck įkūrė ekologišką malūną, o šiandien įmonė valdo du malūnus, gaminančius aukščiausios kokybės 100% ekologiškus ir biodinaminius miltus, ruošinius pyragams, duonai, falafeliams, košes, dirbsnius, nemažai iš jų ir be glitimo. Įmonė tiki, kad ekologinis ūkininkavimas yra tvariausia žemdirbystės forma.
Sudedamosios dalys: ekologiški avižų dribsniai.
Maistinė vertė (100 g) – 1560 kJ/370 kcal: riebalų 6.7 g (iš jų sočiųjų 1.1 g), angliavandenių 60 g (iš jų cukrų 0.8 g), skaidulinių medžiagų 9.7 g, baltymų 13 g, druskos <0.01 g, beta gliukanų 4 g.