Ekologiškai užaugintos sezamų sėklos su luobele patiekalų paskaninimui, maistingiems užkandžiams gaminti. Turi daug skaidulinių medžiagų, vitaminų B1, B3, B6, E, kalcio ir magnio; mažai natrio. Tai puikus baltymų šaltinis. Be cukrų. Riebalų didžiąją dalį sudaro poli ir mono nesotieji.
Sezamas – Azijos kultūra. Užauginti ir surinkti sezamų „kapsules“, kurios atsiveria tik sėkloms pilnai sunokus, yra itin darbaimlus procesas, reikalaujantis daug rankų darbo.
Sezamų sėklos maistui suteikia riešutų skonio ir prideda subtilaus traškumo. Naudojamos įvairiems patiekalams gardinti: sriuboms, salotoms, troškiniams, barstyti ant duonos, dėti į saldumynus.
Šios sezamų sėklos tinkamos daiginimui (žr. daigelius antroje nuotraukoje). Prieš daiginimą mirkyti reikia vandenyje apie 8–14 valandų, sudygsta per 1–1.5 dienos.
Keletas patarimų virtuvėje. Įdėkite sezamo sėklų kepdami naminę duoną ar bandeles. Sausai paskrudintas sėklas sumaišykite su druska (12:1), naudokite barstymui ant troškinių, salotų, duonos ir kt. patiekalų. Garuose virtus brokolius ar šparagines pupeles apšlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite sezamo sėklomis. Skanaus!
Daugiau apie sezamo savybes galima paskaityti (angliškai):
- Sesame seeds nutrition facts
- Sesame seeds
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
„Bio King“ – tikrų sveikos gyvensenos entuziastų iš Austrijos atrinkti skanūs ir sveiki maisto produktai.
„Bio King“ siūlo tradicinių ekologiškų gaminių asortimentą. Visi ingredientai ir žaliava perkama iš ekologinių ūkių. Įmonė įsikūrusi Kundl miestelyje, esančiame viename iš kalnuotų Tirolio regionų Austrijoje.
Sudedamosios dalys: ekologiškos sezamų sėklos.
Sudėtyje gali būti glitimo, sojos ir riešutų pėdsakų.
Maistinė vertė (100 g tipinio produkto) – 2461 kJ/588 kcal: riebalų 50.4 g (iš jų sočiųjų 6.8 g, mononesočiųjų 19.1 g, polinesočiųjų 22.3 g) , angliavandenių 10.2 g ( iš jų 0.2 g cukrų), skaidulų 11.2 g, baltymų 17.7 g, natrio 0.04, vitamino B1 0.88 mg (80% RMV), B3 4.9 mg (31% RMV), B6 0.47 mg (34% RMV), vit. E 4.9 mg (41% RMV), kalcio 738 mg (92% RMV), magnio 347 mg (93% RMV).
RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiems.
Vitaminas B1 (Tiaminas) svarbus normaliai: nervų sistemos veiklai, psichologinei būklei palaikyti, energinių medžiagų apykaitai, širdies veiklai.
Vitaminas B3 (niacinas) svarbus normaliai: nervų sistemos veiklai, psichologinei būklei palaikyti, energinių medžiagų apykaitai, gleivinių ir odos būklei palaikyti. Vitaminas B3 padeda mažinti nuovargį.
Vitaminas B6 svarbus normaliai: nervų sistemos veiklai, imuninės sistemos veiklai, psichologinei būklei palaikyti, energinių medžiagų apykaitai, cisteino sintezei, homocisteino apykaitai, baltymų ir glikogeno apykaitai, raudonųjų kraujo kūnelių kraujodarai. Vitaminas B6 padeda mažinti nuovargį, reguliuoti hormonų aktyvumą.
Vitaminas E padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso.
Kalcis reikalingas normaliai kaulų ir dantų būklei palaikyti. Kalcis svarbus normaliam kraujo krešėjimui, energinių medžiagų apykaitai, raumenų veiklai, virškinimo fermentų veikimui, nervų impulso perdavimui.
Magnis svarbus normaliai: nervų sistemos veiklai; psichologinei būklei palaikyti; energinių medžiagų apykaitai; baltymų sintezei; raumenų, kaulų, dantų būklei. Magnis padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą.
Baltymai padeda palaikyti normalią kaulų būklę, raumenų masės augimą bei išsaugoti raumenų masę.
Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.