Reikės (apie 125 g sviesto pasigaminti):
1 a. š. (su kaupeliu) sojų lecitino granulių,
1/8 a. š. ksantano dervos miltelių (nėra būtini, tačiau sviestui suteikia „plastiškumo“, jis tampa lengviau tepamas – lyg kremas),
žiupsnelio druskos,
32 ml augalinio pieno,
2.5 ml (1/2 a. š.) obuolių acto,
65 g nerafinuoto kokosų aliejaus,
7.5 ml (1/2 š.) nerafinuoto avokadų ar kokio kito augalinio aliejaus.
Kaip gaminti:
Sumaišykite pieną ir actą, palikite kelioms minutėms pastovėti.
Į kokteilių plaktuvą supilkite pieno mišinį, kokosų aliejų, avokadų aliejų, sojų lecitiną, ksantano dervos miltelius ir druską.
Šokoladiniam sviesto variantui įpilkite 40 g tirpinto juodojo 72–80% šokolado. (sviestą galite pagal skonį pasaldinti)
Viską sukite apie 2 min., kol masė sutirštės. Masę supilstykite į norimas formeles ir laikykite šaldytuve. Po 1/2 valandos sviestas bus tinkamas naudojimui.
Pastebėjimai:
Klasikinį sviesto variantą galite pagardinti žolelėmis ar česnaku.
Naudokite sviestą ne tik tepdami jį ant skrebučio, bet ir konditerijoje: tortų pertepimams, sviestinei tešlai, sausainiams ar trupininei tešlai gaminti.
Šaldytuve sviestą galite laikyti iki 1 mėn., šaldiklyje – iki 1 metų.
Šokoladinis sviestas – labai puiki, vaikystėje visų ragauto, šokoladinio sviesto kopija.
Recepto video čia > soulfood.lt