Reikės:
200 – 250 g avinžirnių, mirkytų per naktį (arba daigintų, jei yra laiko) ir išvirtų;
1 vidutinės citrinos sulčių (galima ir pusės citrinos);
2 – 3 šaukštų sezamų pastos Tahini;
1 susmulkintos skiltelės česnako (jei nemėgstate, galite ir nedėti);
kelių šaukštų kokybiško, šalto spaudimo alyvuogių aliejaus;
pusės šaukštelio malto kumino (galite ir nedėti);
druskos pagal skonį;
rūkytos paprikos prieskonių (tinka ir tiesiog paprika), užbėrimui prieš patiekiant.
Visa skanaus humuso paslaptis – tvarka, kuria beriate/pilate ingredientus į maisto smulkintuvą/blenderį. Pirmiausia dėkite Tahini ir citrinų sultis bei kelias minutes pamalkite. Tada jau berkite virtus avinžirnius, aliejų, česnaką, kuminą, druską. Priklausomai nuo to, kokį aparatą naudojate – galbūt jums teks įpilti šiek tiek vandens, bet jo pilkite minimaliai, tik tiek, kad blenderis dirbtų/plaktų. Plakite iki vienalytės masės. Prieš patiekiant pašlakstykite dar šlakeliu alyvuogių aliejaus, gausiai užberkite rūkytos paprikos miltelių ir mėgaukitės.
Labai skanu patiekti humusą su šviežiomis daržovėmis – morkų, paprikos, agurkų juostelėmis, kaip užkandį/padažą dažymui. Labai skanu kaip užtepas sumuštiniams. Į šį pagrindinį receptą galite dar įdėti virtų burokėlių arba špinatų – gausis fantastiško skonio ir spalvos humusas. Nebijokite eksperimentuoti.
Receptas iš tinklaraščio „every special day”.