„Skubu dalintis receptu ir svarbiausia, ką noriu pasakyti – šis pyragas mano metų atradimas ir be jokios abejonės iškėlusi galvą kepsiu jį per Kalėdas. Tai nuostabus, drėgnas, sodraus riešutinio skonio desertas. Tikrai puikus kepinys visiems, kurie negali (ar nenori) vartoti glitimo, pieno produktų ir kiaušinių. Sudėtyje nėra jokių miltų, o didžiausią dalį sudaro moliūgų tyrė ir riešutų sviestas. Taigi, tai dar vienas šaunus būdas panaudoti daržo karalių moliūgą.“ – sako recepto autorė Raminta. Daugiau jos receptų soulfood.lt
Reikės:
440 g moliūgų tyrės (galite pirkti jau pagamintą arba galite pasigaminti patys: nulupkite, išimkite sėklas ir kubeliais supjaustykite du vidutinio dydžio sviestinius moliūgus. Viską sudėkite į skardą ir dėkite kepti į orkaitę, įkaitintą iki 180ºC (kaitinimas viršus/apačia, be vėjelio). Kepkite, kol suminkštės. Iškepusius atvėsinkite ir su maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės)
360 g gryno 100% lazdyno riešutų sviesto
160 g cukraus (galite naudoti kokį labiausiai mėgstate, čia ypač tinka tamsus nerafinuotas)
60 g kokybiškos kakavos
100 g maltų migdolų (tinka ir migdolų miltai, geriau rupesni)
2 a. š. cinamono
Kaip gaminti:
1. Visus produktus sudėkite į didelį dubenį ir labai gerai išmaišykite. Gautą masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir dėkite kepti lygiai 1 valandai į orkaitę, įkaitintą iki 180ºC (kaitinimas viršus/apačia, be vėjelio).
2. Iškepusio neišimkite iš formos, pirma atvėsinkite ant grotelių ir dėkite bent 12 val. į šaldytuvą. Atvėsęs ir šaldytuve „subrendęs“ pyragas lengvai pjaustysis, laikys formą.
3. Dekoruoti galite kaip tik sugalvosite, nuotraukoje puošta šaltalankių milteliais.
Pastebėjimai:
Naudota 14.5 cm. skersmens formą. Pyrago užteko 8-10 žmonių.