„Keksiukai drėgni, sunkūs, šokoladiniai, o kremo (jis maloniai riebus, migdolinis, labai primena klasikinį sviestinį kremą) dėka jie tikrai ypatingi. Dalinuosi su jumis, galbūt tai bus įkvėpimas šventiniam stalui.“ – sako recepto autorė Raminta. Daugiau jos receptų soulfood.lt
12 įprasto dydžio keksiukams reikės:
140 g grikių miltų
120 g nerafinuoto kokosų žiedų cukraus (jeigu mėgstate saldžiau – dėkite 150 g)
50 g kokybiškos kakavos
1 a. š. kepimo miltelių
200 g kokosų kremo (palaikykite kokosų kremo (ne mažiau 17 proc. riebumo) skardinę kelias valandas šaldytuve ar šaldiklyje ir kokosų riebalams sustingus, skardinės viršuje rasite kokosų kremo dalį, kurią ir reikia naudoti)
1 v. š. kepimui tinkamo aliejaus
1 v. š. citrinos sulčių
200 ml augalinio pieno (naudotas kokosų, bet galite naudoti ir kitą mėgstamą pieną)
Kremui:
100 g kakavos sviesto
300 g šilkinio tofu (silken tofu)
100 g kreminio migdolų sviesto
1 š. medaus (galite naudoti agavų ar klevų sirupą ir dėti tiek, kiek saldžiai norisi)
2 a. š. šaltyje džiovintų gervuogių miltelių (galite dėti kitų uogų ar vaisių miltelius arba visai nedėti (tuomet pieno pilkite tik 80 ml))
100 ml augalinio pieno (naudotas migdolų, bet galite naudoti ir kitą mėgstamą pieną)
Keksiukų gaminimas:
1. Kepimo miltelius sumaišykite su citrinos sultimis, supilkite į dubenį kartu su kitais skystais produktais ir gerai išmaišykite. Kitame dubenyje sumaišykite sausus produktus. Abu mišinius supilkite į vieną dubenį ir maišykite iki vientisos masės (turi gautis grietinės tirštumo tešla).
2. Konditerinio švirkšto pagalba tešlą supilstykite į keksiukų formeles (taip neištepsite keksiukų formelių, o keksiukai gausis lygiu paviršiumi).
3. Keksiukus 25-30 min. kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus/apačia, be vėjelio), kol įsmeigus medinį pagaliuką ir ištraukus jis liks sausas.
4. Iškepusius keksiukus atvėsinkite ant grotelių ir tik tada dekoruokite.
Kremas:
5. Į kokteilių plaktuvą sudėkite visus reikiamus produktus: ištirpintą kakavos sviestą, tofu (prieš tai nusunkite tankaus audinio ar sūrmaišio pagalba, kad liktų kuo mažiau skysčio), migdolų sviestą, augalinį pieną, medų (ar kitą pasirinktą saldiklį) ir gervuogių miltelius.
6. Plakite iki vientisos masės. Jeigu labai sunkiai maišosi – įpilkite dar šiek tiek augalinio pieno.
7. Masę kelias valandas laikykite šaldytuve, kol sustings, ir tik tada konditerinio švirkšto pagalba dekoruokite keksiukus.
Pastebėjimai:
Keksiukus laikykite šaldytuve. Jie bus tinkami vartoti iki 4-5 dienų.
Keksiukai labai skanūs ir drėgni net ir be kremo. Jeigu nuspręsite kremo negaminti, galite į tešlą įmaišyti džiovintų vyšnių ir keksiukų viršų pabarstyti migdolų skiltelėmis, tada jie bus dar ypatingesni.
Keksiukų kremas puikiai tiks ir pyragams dekoruoti, laikomas vėsiai jis puikiai išlaiko savo struktūrą, nesuskystėja.