„Kai kurie žmonės mano, kad virti košes rytais – tai pernelyg didelė prabanga, kadangi rytinės minutės paprastai būna kruopščiai suskaičiuotos. Stovėti 20 minučių prie viryklės, žiūrint į kunkuliuojantį puodą, galima nebent savaitgalį:) Tačiau su šiuo receptu yra puiki išeitis, nes dalį darbo galima atlikti „nieko nedarant“ – iš vakaro tereikia užpilti burnočius verdančiu vandeniu ir eiti miegoti. Ryte jie bus išbrinkę, tad pakaks vos 5-8 minučių ir maistinga košė jau garuos ant jūsų pusryčių stalo, o sotūs būsite iki pat pietų!“ - sako recepto autorė Nida.
Reikės:
Burnočiai:
1 stiklinės burnočių kruopų,
4 datulių be kauliukų, supsmulkintų,
4-5 cm ilgio cinamono lazdelės,
1.5 stiklinės verdančio vandens;
Košės užbaigimui:
1 stiklinės pieno,
žiupsnelio druskos;
Patiekimui:
šviežių uogų arba vaisių, arba džiovintų abrikosų*,
lengvai paskrudintų pinijų riešutų,
medaus arba klevų sirupo.
Iš vakaro suberkite burnočius į puodą, sudėkite datules ir cinamono lazdelę ir užpilkite verdančiu vandeniu. Uždenkite puodą ir palikite kambario temperatūroje brinkti per naktį. Ryte į puodą supilkite pieną, įberkite druskos ir užkaiskite. Karts nuo karto maišydami virkite košę apie 8 - 10 minučių, kol ji visiškai sutirštės. Nuimkite nuo kaitros, išimkite ir išmeskite cinamono lazdelę. Patiekiant pagardinkite šviežiomis uogomis arba vaisiais, pašlakstykite medumi arba klevų sirupu, jei trūksta saldumo (man saldumo užteko nuo datulių), pabarstykite pinijų riešutais.
*Jei košę verdate su abrikosais, juos susmulkinkite ir sumeskite į puodą kartu su pienu ir druska, ir virkite toliau kaip nurodyta.