1. Natūralus nepasterizuotas nefiltruotas obuolių sidro actas – vienas mano mėgstamiausių sveikatai naudingų produktų virtuvėje. Pasižymi antibakteriniu poveikiu, naudingas cholesterolio ir svorio reguliavimui, o svarbiausia – itin naudingas virškinimo sistemai. Naudojant kokybišką obuolių sidro actą, mes gauname natūralių virškinimo fermentų ir net probiotikų, kurie itin teigiamai veikia virškinimo sistemą. Naudingiausia obuolių sidro actą vartoti prieš pat valgį, taip ne tik padėsime savo virškinimo sistemai, bet ir gausime naudą cukraus balansavimui. Dažnai savo pacientams rekomenduoju obuolių sidro actą vartoti ½ - 1 valgomojo šaukšto praskiesto su šiek tiek vandens prieš kiekvieną valgį. Taip pat naudinga papildomai naudoti ruošiant maistą, kaip salotų užpilą.
2. Virškinimo fermentai – prasta mityba ir padidėjęs stresas gali vesti į neoptimalų virškinimą, ko pasėkoje baltymų bei riebalų gausūs produktai sukelia pilvo pūtimą ar kitus nemalonius pojūčius. Kadangi jau artėja šventės, reikėtų susimąstyti apie produktų, kuriuose gausu natūralių virškinimo fermentų, įtraukimą į mitybą. Vertinu tokius produktus, kaip ananasas, kurio vidinėje šerdyje yra gausu bromeleino, arba papaja, kuri turi papaino. Dažnai mano pacientai renkasi ir natūralius virškinimo fermentus, kurie padeda paskatinti virškinimo sistemos darbą, kaip „Cytoplan Cyto Zyme“, tik reikėtų nepamiršti, kad tokius fermentus naudinga būtų vartoti bent kelis mėnesius iš eilės, kad pajaustumėme rezultatus.
3. Gerosios bakterijos – pasibaigus šviežioms daržovėms, itin rekomenduočiau valgyti kuo daugiau raugintų kopūstų, morkų ar agurkų. Nekaitintos tokios fermentuotos daržovės turės natūralių probiotikų. Jau ne kartą esu kalbėjusi apie probiotikus, nes mūsų žarnyno mikroflora turi ypač didelę įtaką ne tik žarnynui ir maistinių medžiagų įsisavinimui, bet ir imuninei sistemai. Būtent dėl šios priežasties dažnai rekomenduoju ir probiotikų papildus, tokius kaip „Cytoplan Acidophilus plus“. Atsiminkite – probiotikai svarbūs ne tik, kai pavartojome antibiotikus, gerųjų bakterijų gausa veikia prevenciškai ir apsaugo mus nuo įvairių ligų.
Autorė: Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė.