Ekologiškos ispaninio šalavijo (čija, chia; lot. Salvia hispanica) sėklos naudojamos mitybai praturtinti, skanu barstyti ant salotų, sausų pusryčių, sumuštinių, berti į vaisių kokteilius, prieš valgant į troškinį, sriubą ir kitur, kur norisi pridėti ilgalaikio sotumo bei traškumo. Šias čija sėklas tinka daiginti. Tinka norintiems auginti raumenų masę bei metantiems svorį.
Puikus baltymų šaltinis. Baltymai padeda palaikyti normalią kaulų būklę, raumenų masės augimą bei išsaugoti raumenų masę. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.
Augalas auga centrinėje ir pietų Amerikoje smėlingose dirvose kalnuotose vietovėse iki 2500 metrų virš jūros lygio. Čija sėklas actekai, majai ir kitos Amerikos gentys vartojo dar prieš 4000 metų. Šioms gentims čija buvo (ir tebėra) vienas pagrindinių maisto produktų. Čija vartojamos sėklų pavidalu, malamos į miltus, iš jų spaudžiamas aliejus. Itin vertinamos tradicinėse medicinos sistemose.
Subtilaus skonio chia sėklas galima dėti į bet kokį receptą nepakeičiant skonio. Sudrėkintos sėklos „gamina“ aplink save drebučius, tačiau jie nesukelia nemalonaus pojūčio ar skonio. Šiek tiek primena kisielių. Čija drebučiais galima keisti riebalus įvairiuose patiekaluose, pvz., pabandykite pakeisti pusę sviesto (aliejaus/margarino) čija drebučiais. Skonis liks tas pats arba dar geresnis.
Čija drebučių paruošimas. Puodeliui vandens 1-2 šaukštai sėklų. Išmaišyti, po kelių minučių dar pamaišyti, kad nepriliptų prie dugno. Po 10-15 min. drebučiai paruošti. Variacijos – galima naudoti bet kokį kitą skystį vietoj vandens, pvz., apelsinų, obuolių sultis. Gausim vaisinę, pienišką ar kitokią želė (primena pudingą). Galima pagardinti pyragus, ledus ir kitus desertus.
Čija sėklas vakare užpylus kokosų ar bet kuriuo kitu augaliniu pienu, ryte gaunamas skanus, sotus užkandis arba desertas. Sėklas sumaišius su šilkiniu tofu, bananu ir mango vaisiumi gaunasi sotus jogurto konsistencijos desertas/užkandis.
Šios čija sėklos tinkamos daiginimui (daigelių nuotrauka kairėje). Prieš daiginimą mirkyti vandenyje ilgai nereikia, tik kol pasidaro drebučiai, o sudygsta per 4-7 dienas, priklausomai, kokia kambario temperatūra ir iki kokio dydžio daigelius norima auginti. Daiginamos ant drėgnos vatos, medžiagos skiautės, popierinio rankšluosčio arba tiesiog barstomos ant drėgnos lėkštės, kasdien (2 kartus per dieną) apipurškiant vandeniu. Nukirpus derlių sudygsta tos pačios sėklos ir dar kartą. Labai skanu daigelius dėti į salotas, ant sumuštinių ar į kokteilius. Skanu su viskuo!
Rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 15 g čija sėklų per parą.
Amerikos indėnų gentis Tarahumara, iki šiol vartojanti čija sėklas, garsėja fizine ištverme (gali bėgti didelius atstumus, ilgai pakęsti dykumos karštį). Šių sėklų maistinės savybės idealiai tinka norintiems auginti raumenų masę bei metantiems svorį (suvalgius čija sėklų ilgą laiką jaučiamas sotumas), norint pagerinti mitybą. Čija sėklos sugeria iki 7 kartų daugiau vandens nei pačios sveria, todėl užpildo skrandį ir ilgam numalšina alkį; be to, keliaudamos virškinimo traktu jos jį drėkina ir pamažu atiduoda tą vandenį, kurį sukaupė – tai svarbu žarnyno peristaltikai.
Remiantis maistingumo duomenų baze (nutritiondata.self.com) čija sėklos turi ypač daug Omega-3 esminių riebiųjų rūgščių, fosforo (apie 135% RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiems), mangano (110%), kalcio (79%), cinko (35%). Taip pat yra vario šaltinis (20%).
Plačiau apie čija sėklas:
- Chia sėklos: 6 naudingos savybės sveikatai bei 23 receptai
- Kaip kovoti su alkio jausmu: padeda vienas produktas
- Sveikas požiūris: Chia – juoda ir balta
- Gera gyventi: Čija (Chia) sėklos
- Chia sėklos: Lietuvoje nežinomos, pasaulyje vartojamos jau 4000 metų
- Kaip daiginti chia sėklas
- (angliškai) The chia craze
- (angliškai) Chia Seed The Nutritionally Dense Food of the Future
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
Sudedamosios dalys: ekologiškos ispaninio šalavijo (čija) sėklos.
Maistinė vertė (100 g) - 490 kcal / 2052 kJ: riebalų 30.8 g (iš jų sočiųjų 3.2 g), angliavandenių 43.8 g (iš jų cukrų <1 g), baltymų 15.6 g, druskos 19 mg.