„Tobulai tobula... Minkštas, drėgnas, purus, bet tuo pačiu ir tvirtas forminis batonas be glitimo, pieno ir cukraus. Atrodė nerealu, kol, vienoje iš užsienio svetainių, neradau šito recepto. Truputėlį pagal save pakoregavau ir rezultatu buvau labai labai patenkinta. Pagaliau nepavydėsiu namiškiams, kai valgo batoną. Dabar užrietus nosį valgau savąjį. O dar užtepus becukre slyvų uogiene. Fantastika. Mhm...“ – sako recepto autorė Vitalija.
Reikės:
1 puodelio baltų ryžių miltų
1 puodelio pilno grūdo ryžių miltų
1 a. š. su kaupu ksantano dervos miltelių
1 a. š. druskos
7 g sausų mielių
1/3 puodelio augalinio pieno pakaitalo
1/4 a. š. steviolio glikozido saldiklio miltelių (galima dėti 2 v. š. medaus ar kitokio saldiklio)
2 kiaušinių
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 puodelio vandens
2 a. š. obuolių sidro acto
1. Viename inde šluotele išplakti kiaušinius, supilti visus šlapius produktus.
2. Kitame inde sumaišyti visus sausus produktus. Ksantano dervos miltelius naudoti būtina, nes jie tešlai suteikia tąsumo, kompensuoja glitimo nebuvimą. Jų dėka mieliniuose kepiniuose susiformuoja oro pūslelės.
3. Tada maišant šluotele į šlapią masę supilti sausus ingredientus ir viską labai gerai išmaišyti. Tešla turi gautis jau sunkiai maišoma, bet vis dar maišoma. Šluotelė tešloje gali stovėti stačia.
4. Stipriai suglamžyti kepimo popieriaus lapą (taip lengviau išformuoti) ir iškloti juo pailgą kepimo formą, tinkančią kepti duoną, keksus. Į ją supilti tešlą ir uždengus leisti šiltai pastovėti apie valandą. Tešla pakyla dvigubai.
5. Tada dėti į orkaitę, įkaitintą iki 180ºC. Kepti 40 min. Viršus turi gražiai apskrusti.
6. Iškepusį batoną ištraukti iš formos (su visu popieriumi) ir susukti į švarų virtuvinį rankšluostuką. Taip atvėsusio batono plutelė suminkštėja. Atvėsęs batonas lengvai atsipjauna norimo storio riekelėmis.