„Ypač spalvingas kepinys. Išsikepti jį nėra labai sudėtinga, tačiau, norint sukurti išskirtinę jo išvaizdą (šią idėją aš kažkur pamačiau ir nuo to laiko negaliu išmesti iš galvos), šiek tiek papildomų pastangų vis dėlto reikia. Nepaisant to, visos pastangos tikrai atsiperka su kaupu. Tartos padas labai skanus – išorėje kiek trapus, o viduje minkštas. Visa tarta užpildyta šilkiniu kremu, o viršų dengia spalvingas daržovių sluoksnis. Ją labai patogu serviruoti (tarta puikiai pjaustosi ir išsiima iš formos), o apie tai, kad savo grožiu ji, geriau nei bet koks tortas, papuoš stalą, net ir sakyti nereikia.“ – sako recepto autorė Raminta. Daugiau jos receptų soulfood.lt >
Reikės 8-10 valgytojų:
Tartos pagrindui:
150 g migdolų miltų
190 g „Bauck Hof“ miltų be glitimo mišinio
60 g nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus
14 valg. š. vandens (125 ml)
3/4 arb. š. nerafinuotos druskos
Įdarui:
600 g šilkinio tofu
200 ml migdolų ar kitos mėgstamos augalinės grietinėlės (dažnai vadinama kremu; tinka padažas su šitakio grybais)
1/2 arb. š. nerafinuotos druskos
1 arb. š. džiovinto raudonėlio
1/2 arb. š. džiovinto česnako granulių
Jeigu norisi – žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Tartos viršui:
1 vidutinio dydžio baklažano
1 nedidelio sviestinio moliūgo
2 nedidelių jaunų cukinijų
Pastaba: daržoves galite keisti kitomis mėgstamomis daržovėmis.
Kaip gaminti:
1. Iš pradžių pasiruoškite pagrindą. Sumaišykite visus sausus produktus, reikalingus tartos tešlai pagaminti: migdolų miltus, miltų be glitimo mišinį, druską. Ištirpinkite kokosų aliejų, sumaišykite jį su vandeniu ir viską supilkite į miltų mišinį. Viską gerai išmaišykite ir galiausiai išminkykite, iki kol gausite tolygią tešlą. Gautą tešlą įsukite į maistinę plėvelę arba dėkite į hermetinį indą ir palikite šaldiklyje apie 30 min. (geriausia ją palikti šaldytuve per naktį, kad susistovėtų ir subręstų).
2. Gaminame įdarą. Į kokteilių plaktuvą ar trintuvą sudėkite visus įdarui reikalingus produktus (tofu pakuotėje esantį skystį nupilkite ir jo nenaudokite) ir paragaukite. Jeigu ko nors trūksta – tai pats geriausias metas paskaninti.
3. Tartos viršus. Pasirinktas daržoves supjaustykite plonomis juostelėmis (daržovių skustuvo pagalba).
4. Gaminkite tartą. Tešlą išimkite iš šaldiklio ar šaldytuvo (ji turėtų būti šiek tiek sutvirtėjusi) ir pirštų pagalba, tešla padenkite visą tartos formos dugną tolygiu sluoksniu (mano tartos formos skersmuo 27 cm). Jeigu tešla šiek tiek kimba prie pirštų, pavilgykite juos vandeniu. Visą pagrindą subadykite šakute. Tartos pagrindo viršų padenkite kepimo popieriumi (kad jis būtų paslankesnis, prieš tai sulamdykite) ant viršaus pilkite žirnių, pupų, ar ko tik sugalvosite. Tikslas – ant tartos pagrindo uždėti svorio, kuris neleistų jam kepant kilti. Tartos pagrindą kepkite 15 min. (iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje, kaitinimas viršus/apačia be vėjelio) su svoriu ant viršaus ir 15 min. be jo.
5. Ant apkepusio pagrindo supilkite gautą įdarą. Iš daržovių juostelių formuokite apskritimą. Kiek pavyks, susukite rankose, po to, gautą apskritimą dėkite į tartos vidurį ir likusias daržovių juosteles lipdykite aplink jį jau formoje, kol užpildysite visą formą. Suformavus visą tartos viršų, jį švelniai pabarstykite druska. Tartą kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus/apačia be vėjelio), praėjus 50 min. tartos viršų patepkite aliejumi (taip daržovės nesudžius ir paviršius taps blizgus). Viską kepkite dar apie 30 min. arba kol daržovės suminkštės.
6. Iškepusią tartą (galite pabarstyti norimomis džiovintomis žolelėmis) atvėsinkite ant grotelių ir dėkite į šaldytuvą bent 4-5 val. arba geriausia per naktį. Atvėsusi ir subrendusi tarta puikiai pjaustysis, laikys formą.