Ekologiškas extra virgin alyvuogių aliejus „La Molazza“ iš Pietų Italijos. Tai aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus, išspaustas šaltuoju būdu iš alyvuogių tik mechaniniu būdu. Švelnaus, malonaus skonio. Tinka gardinti paruoštą maistą, troškinti, trumpai kepti. Tinka ir odos priežiūrai. Rūgštingumas 0,3-0,5 %. Polifenoliai < 200 mg/kg.
Spaudžiama ne vėliau nei per 12 val. surinkus alyvuoges. Ūkyje kontroliuojama ekologinė žemdirbystė ir kilmės vieta (kadangi itališki aliejai gana dažnai klastojami). Extra virgin kategorijos alyvuogių aliejaus gamyboje spaudimo metu kontroliuojama temperatūra, ji nepakyla aukščiau 27ºC, tad aliejus tinka ir žaliavalgiams (raw).
Kadangi sudėtyje dominuoja mono-nesočiosios riebalų rūgštys, alyvuogių aliejus tinka troškinti ir trumpai kepti neaukštoje temperatūroje. Tai nepriekaištingas pasirinkimas skonio atžvilgiu. Tačiau norint išsaugoti visas vertingąsias šio aliejaus maistines savybes, geriausia jį naudoti nekaitintą: pilti ant salotų, į sriubas, košes, kitą jau pagamintą maistą.
Tamsaus stiklo butelyje.
Apie alyvuogių aliejų:
- 5 produktai, kurie stiprina jūsų smegenis
- (angliškai) What's New and Beneficial about Extra Virgin Olive Oil
Remiantis maistingumo duomenų baze (nutritiondata.self.com) alyvuogių aliejuje yra daug vitamino E - vidutiniškai 120% RMV (referencinė maistinė vertė suaugusiems) ir vitamino K - 80% RMV. Šis aliejus turtingas antrinių biologiškai aktyvių medžiagų, tokių kaip polifenoliai, lecitinas, skvalenas ir kt.
Kadangi Lietuvos ir ES įstatymai leidžia gamintojams ir pardavėjams rašyti apie maisto produktų įtaką sveikatai tik specifinius, sunormintus teiginius, besidomintiems siūlome skaityti specialią literatūrą. Kaip rodo mūsų ieškojimai šioje srityje, labai išsami, įdomi ir naudinga knyga apie įvairių aliejų poveikį žmogaus sveikatai yra Udo Erasmus „Fats that Heal Fats that Kill“, Alive Books, Canada 1993.
Pagal S. Krist, G. Buchbauer, C. Klausberger vokišką enciklopedinį leidinį „Lexikon der pflanzlichen Fette und Oele“ (Springer-Verlag, Wien 2008) šalto spaudimo alyvuogių aliejaus sudėtyje didžiąją dalį sudaro mono-nesočiosios riebalų rūgštys. Šalto spaudimo alyvuogių aliejus turtingas įvairių augalinių sterolių - daugiausiai turi beta-sitosterolio (~ 93 mg/100g). Augaliniai steroliai (stanoliai) padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. (Teigiamas poveikis atsiranda į parą suvartojant ne mažiau kaip 0.8 g augalinių sterolių (stanolių)).
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
„La Molazza“ extra virgin ekologiški alyvuogių aliejai iš Pietų Italijos. Itin švelnaus ir malonaus tikro skonio. Auginamas ir spaudžiamas Kalabrijos regione, netoli Corigliano Calabro ir Sibari miestelių privačiame, šeimos valdomame alyvuogyne. Vietovės pavadinimas išvertus reiškia „alyvmedžių žemė“.
Spaudžiama ne vėliau nei per 12 val. surinkus alyvuoges. Ūkyje kontroliuojama ekologinė žemdirbystė ir kilmės vieta (kadangi itališki aliejai gana dažnai klastojami). Extra virgin kategorijos alyvuogių aliejaus gamyboje spaudimo metu kontroliuojama temperatūra, ji nepakyla aukščiau 27ºC, tad aliejus tinka ir žaliavalgiams (raw).
Sudedamosios dalys: ekologiškas extra virgin alyvuogių aliejus.
Maistinė vertė (100 ml) – 3566 kJ/852 kcal: riebalų 91.6 g (iš jų sočiųjų riebalų rūgščių 15.6 g, angliavandenių <0.1 g (iš kurių cukrų <0.1 g), baltymų <0.1 g, druskos <0.1 g.