Pasaulio maistas – ryžiai

2021-05-07
Pasaulio maistas – ryžiai

Ryžiai – iš Pietryčių Azijos kilęs augalas dar ir dabar dėl šilto bei drėgno klimato daugiausiai auginamas Azijoje, o ypač gausiai – Kinijoje. Kai kurias ryžių rūšis auginame ir mes, europiečiai, pavyzdžiui, prancūzai garsėja savo raudonaisias „Camargue“ ryžiais, ryžius augina ir italai Po upės apylinkėse bei ispanai. Jungtinėse Amerikos Valstijose paskutiniais dešimtmečiais taip pat yra vystomos ryžių auginimo tradicijos, o pagrindinė laukinių ryžių augimvietė yra Kanada.

Ryžių asortimentas

Ant plačialapių žolių augantį gausų „Rapunzel“ ryžių asortimentą, kurį rasite parduotuvėse LIVIN, galime suskirstyti į dvi pagrindines grupes: nešlifuoti ryžiai, dar vadinami natūraliais arba rudaisiais ryžiais, ir šlifuoti ryžiai, kuriuos tradiciškai vadiname baltaisiais. Nuo šlifuotų ryžių yra pašalinamas tik kietas lukštas, o paties grūdo paviršius lieka nepažeistas. Būtent nešlifuotų ryžių paviršiuje esančioje luobelėje glūdi didžioji dalis naudingųjų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai, mineralai, nesočiosios riebalų rūgštys ir skaidulos. Dėl šių medžiagų rudieji ryžiai yra gerokai maistingesni už baltuosius, šlifuotus ryžius, tačiau rudieji verda gerokai ilgiau už baltuosius – taip yra dėl grūdo paviršiuje esančios luobelės. Nuo baltųjų ryžių paviršiaus nupoliruojama kieta luobelė ir grūdas tampa patraukliai baltas, o jo virimo laikas sutrumpėja kone perpus.

Ypatingieji „Rapunzel“ ryžiai

Pasaulyje yra žinoma daugiau nei tūkstantis ryžių rūšių, o iš vieno ryžiaus grūdelio gali išaugti augalas, duodantis net 3000 ryžių grūdų derlių. „Rapunzel“ visuomet atsirenka geriausius ryžius iš ekologinių ūkių ir perka juos tik tiesiogiai iš ūkininkų. Tai reiškia, jog tam tikrų veislių ryžiai yra perkami jų auginimo vietoje, tad apsieinama be tarpininkų – tokie prekybos veiksmai leidžia vystyti ilgalaikius ir glaudžius verslo santykius su ryžių augintojais. Rinkdamasi specifinės rūšies ryžių tiekėjus, „Rapunzel“ įmonė visuomet atsižvelgia į ilgalaikio bendradarbiavimo partnerius, su kuriais sieja ryžių kultivavimo ir prekybos sutartys. Šiuos ūkininkus periodiškai lanko pareigūnai, atsakingi už kokybės kontrolę. „Rapunzel“ skatina intensyvų bendradarbiavimą tarp tiekėjo ir gamintojo, todėl tai leidžia užtikrinti aukščiausios kokybės produkciją.

Ryžių karalius – aromatingieji basmati ryžiai

Lapkričio viduryje, Gango upės apylinkėse Indijoje, Himalajų papėdėje yra baigiamas rinkti basmati ryžių derlius. Tuo metu ryžiais apsėti laukai jau būna beveik išdžiūvę, oro temperatūra nukritusi, tad visur aplinkui tvyro gaivus ir švarus oras, geriausiai apibūdinantis basmati ryžių aromatą. Ryžių karaliumi tituluojama ryžių rūšies – basmati – derlius yra nuimamas rankomis. Aukštos žolės, ant kurių auga basmati ryžiai, yra skinamos rankomis, kadangi jos auga kartu su kitomis ryžių veislėmis – mechaniškai nuimti basmati derlių būtų per daug sudėtinga. Ekologiškas basmati ryžių kultivavimas regionui suteikė stabilumo – su ūkininkais ir ryžių malūnu pasirašytos tiekimo sutartys suteikia saugumo jausmą verslui ir leidžia planuoti ateitį.

Basmati ryžių grūdeliai yra ilgi ir siauri, išvirę lieka birūs ir turi ypatingą skonį bei aromatą. Specifinis basmati aromatas būdingas ne tik grūdui, bet ir pačiam augalui. Lygindami su kitomis ryžių rūšimis turėtume atsižvelgti į tai, jog basmati ryžiai pasižymi specifine genetika, jie auginami kokybiškame dirvožemyje, kurį veikia ypatingas klimatas.

Iš 16 oficialiai licencijuotų basmati ryžių rūšių galima išskirti Taraori veislę, kuri pasižymi itin ilgų ryžių grūdų derliumi. „Rapunzel“ perka tik šiuos tradicinius basmati ryžius. Jų tiekėjas specialiai dėl „Rapunzel“ keliamų reikalavimų ekologiškai augintiems basmati ryžiams valyti ir apdoroti turi atskirą įrangą – tai užtikrina, kad parduotuvių lentynas pasieks tik aukščiausios kokybės produkcija.

Baltų basmati ryžių virimo laikas – 15 minučių. Rudųjų – 40 minučių.

Ilgagrūdžiai ryžiai „Jasmin“

Tai yra klasikinė aromatinga ilgagrūdžių ryžių rūšis, auginama Šiaurės Tailande. Šie egzotiški ryžiai pasižymi subtiliu gėliniu aromatu ir puikiai tinka Azijos ir Tolimųjų Rytų virtuvės patiekalams. Išvirę tampa šiek tiek lipnūs. Idealus garnyras kãriams.

Baltų „Jasmin“ ryžių virimo laikas – 15 minučių.

Ilgagrūdžiai ryžiai

Švelnaus aromato universalios rūšies ryžiai auginami Šiaurės Italijoje, Po upės apylinkėse. Šie birūs ryžiai tinka įvairiausiems patiekalams gaminti.

Baltų ilgagrūdžių ryžių virimo laikas – 20 minučių. Rudųjų – 40 minučių.

Apvalieji pieno ryžiai, balti

Šie ryžiai išvirę tampa kreminiai, minkšti, o auginami jie Šiaurės Italijoje, derlingose Po upės apylinkėse. Idealiai tinka vaikų mėgstamoms ryžių košėms, ryžių pudingams, kreminiams saldiems patiekalams ir desertams ruošti.

Virimo laikas – 20 minučių.

Apvalieji saldieji ryžiai „Mochi“, nešlifuoti

Šie ryžiai yra natūraliai maloniai saldūs, o išvirę tampa kreminiai. Puikiai tinka ryžių apkepams ir saldiems desertams ruošti. Saldus ryžių skonis idealiai dera su pienu ir jo produktais.

Virimo laikas – 55 minutės.

Raudonieji ryžiai „Camargue“ (su saugoma kilmės nuoroda)

Elegantiška ir be galo maistinga ryžių rūšis iš Pietų Prancūzijos, Camargue regiono. Šie ryžiai auga molingame dirvožemyje, kuris suteikia jiems intensyvią rusvai raudoną spalvą. Patiekami kaip garnyras šie riešutinio skonio ryžiai suteiks ir estetinį pasitenkinimą. Tinka gaminti ryžių salotas ir ryžių apkepus.

Virimo laikas – 40-45 minutės.

Ryžių mišinys su laukiniais ryžiais

Šis ryžių mišinys – tikra skonių įvairovė. Jame rasite nešlifuotų ilgagrūdžių ryžių, raudonųjų „Camargue“ ir laukinių ryžių. Patrauklus riešutų poskonio priedas apkepams arba modernioms ryžių salotoms.

Virimo laikas – 45 minutės.

Neapdoroti laukiniai ryžiai

Kanadoje augančių laukinių vandens augalų sėklos, kurios vadinamos laukiniais ryžiais, yra nurenkamos tradiciniu indėnų būdu – iš valties. Subtilus garnyras. Riešutinį prieskonį suteiks salotoms, sriuboms, įdarams. Laukiniai ryžiai gali būti maišomi su kitomis ryžių rūšimis.

Virimo laikas – 55 minutės.

Apvalieji balti ryžiai „Risotto“

Šių tipiškų rizotų ryžių grūdeliai yra stambūs, stori ir labai krakmolingi. Ryžiai Italijoje žinomi nuo Renesanso laikų, o auginami Po upės apylinkėse. Molingame dirvožemyje gausu geležies ir kalkių – tai idealios sąlygos augti aukštos kokybės kietokiems ryžiams. Klasikiniai „Rapunzel“ ryžiai, tinkami gaminti rizotams, tradiciškai yra auginami Piemonte. Kreminė ryžių konsistencija tinka visų rūšių rizotams, ispaniškoms paeljoms, kreminėms sriuboms ir ryžių salotoms ruošti.

Virimo laikas – 20-30 minučių.

Ar prieš verdant ryžius reikėtų nuplauti?

„Rapunzel“ rekomenduoja visuomet plauti grūdus prieš verdant, kadangi grūdai būna tik nuvalyti mechaniškai ir ant jų dar lieka grūdų dulkių. Tai ypač būdinga baltiems ryžiams – nuplaudami juos vandeniu pašalinsite šlifavimo metu ant grūdų nugulusias dulkes.

Kartais verdant neapdorotus grūdus, pavyzdžiui nešlifuotus ryžius, vandens paviršiuje gali susidaryti pilka plėvelė. Tai yra virimo metu susiformavusi puta, susidariusi iš ryžiuose esančio krakmolo ir smulkių paviršinio ryžių pluošto dalelių. Šios dalelės pamažu išsiskiria iš grūdo beverdant ir galiausiai tvirtai nusėda ant puodo kraštų. Šis reiškinys parodo, jog Jūs verdate neapdorotą ar mažiau apdorotą produktą.

Angliavandenių ir kitų maistingųjų medžiagų gausūs ryžiai visai šeimai suteiks energijos ir ilgai išliekantį sotumo jausmą.

Susiję produktai

leaf
Užsisakyk naujienlaiškį ir gauk -10% nuolaidą kitam apsipirkimui