Ekologiškos gliaudytos saulėgrąžų sėklos. Labai skanios ir maistingos. Saulėgrąžų sėklos turi daug baltymų, skaidulinių medžiagų, vitaminų B1, B6, magnio, cinko, geležies; mažai natrio. Be cukrų.
Valgomos sausai paskrudintos arba neskrudintos kaip užkandis bei įvairių patiekalų - troškinių, kepinių, sriubų, salotų – pagardas.
Šios „Bio King“ gliaudytos saulėgrąžos tinkamos daiginimui (žr. daigelius antroje nuotraukoje kairėje). Prieš daiginimą mirkyti reikia vandenyje apie 6–12 valandų, sudygsta per 2–3 dienas. Prieš baigiant daiginti galima palaikyti dienos šviesoje, kad lapeliai pažaliuotų. Juos labai skanu dėti į salotas, ant sumuštinio, į žaliuosius kokteilius ir kt. Daugiau apie saulėgrąžų daiginimą galite skaityti čia.
Kaip rašo Udo Erasmus savo knygoje „Fats that Heal and Fats that Kill“ (Alive Books 1993, Kanada), dieta su nesočiaisiais riebalais yra žymiai naudingesnė nei mažai riebalų turinti dieta. Laikantis dietos su nesočiaisiais riebalais sumažėja bendras cholesterolio kiekis, mažo tankio lipoproteinai („blogasis“ cholesterolis) ir trigliceridai, tačiau išlieka didelio tankio lipoproteinai („gerasis“ cholesterolis), kurie reikalingi tam, kad pašalintų „blogąjį“ cholesterolį. Beveik 90% riebalų saulėgrąžų sėklose yra nesotieji.
Apie saulėgrąžų sėklas daugiau galima paskaityti:
- (angliškai) Sunflower seeds nutrition facts
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
„Bio King“ – tikrų sveikos gyvensenos entuziastų iš Austrijos atrinkti skanūs ir sveiki maisto produktai.
„Bio King“ siūlo tradicinių ekologiškų gaminių asortimentą. Visi ingredientai ir žaliava perkama iš ekologinių ūkių. Įmonė įsikūrusi Kundl miestelyje, esančiame viename iš kalnuotų Tirolio regionų Austrijoje.
Sudedamosios dalys: ekologiškos saulėgrąžų sėklos.
Sudėtyje gali būti glitimo, sojos, sezamų ir riešutų pėdsakų.
Maistinė vertė (100 g tipinio produkto) – 2482 kJ/593 kcal: riebalų 49 g (iš jų sočiųjų 7.8 g, mononesočiųjų 11.0 g, polinesočiųjų 30.2 g), angliavandenių 12.3 g (iš jų cukrų 0.2 g), baltymų 22.5 g, skaidulų 6.3 g, natrio <0.1 g, vitamino B1 1.9 mg (173% RMV), B6 0.6 mg (43% RMV), magnio 420 mg (112% RMV), cinko 5.6 g (56% RMV), geležies 6.3 g (45% RMV).
RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiems.
Vitaminas B1 (Tiaminas) svarbus normaliai: nervų sistemos veiklai, psichologinei būklei palaikyti, energinių medžiagų apykaitai, širdies veiklai.
Vitaminas B6 svarbus normaliai: nervų sistemos veiklai, energinių medžiagų apykaitai, cisteino sintezei ir homocisteino apykaitai, baltymų ir glikogeno apykaitai, raudonųjų kraujo kūnelių kraujodarai, imuninės sistemos veiklai, psichologinei būklei palaikyti. Vitaminas B6 padeda mažinti nuovargį, reguliuoti hormonų aktyvumą
Magnis svarbus normaliai: nervų sistemos veiklai; psichologinei būklei palaikyti; energinių medžiagų apykaitai; baltymų sintezei; raumenų, kaulų, dantų būklei. Magnis padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą.
Cinkas svarbus normaliai: DNR sintezei; pagrindinių maistinių medžiagų apykaitai, angliavandenių, vitamino A, riebalų rūgščių, rūgščių ir šarmų apykaitai; baltymų sintezei. Cinkas svarbus normaliam: vaisingumui ir reprodukcijai; pažinimo funkcijai; kaulų, plaukų, nagų ir odos būklei palaikyti, imuniteto funkcijai. Cinkas padeda palaikyti normalią testosterono koncentraciją kraujyje; išsaugoti normalų regėjimą. Cinkas padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso.
Geležis svarbi normaliai: pažinimo funkcijai, energinių medžiagų apykaitai, raudonųjų kraujo kūnelių kraujodarai ir hemoglobino susidarymui, deguonies pernešimui organizme; normaliai imuninės sistemos veiklai. Geležis padeda mažinti nuovargį.
Baltymai padeda palaikyti normalią kaulų būklę, raumenų masės augimą bei išsaugoti raumenų masę.
Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.