Išsikepti skanią juodą duoną paprasta su šiuo „Bauck Hof“ ruošiniu duonai be glitimo. Su saulėgrąžomis. Paprasta paruošti, prireiks tik mielių ir vandens. Turi daug skaidulinių medžiagų. Baltymų šaltinis. Tinka veganams. Be genetiškai modifikuotų (GMO) produktų, be aromatinių medžiagų, be sintetinių dažiklių ir konservantų.
Paruošimas 750 g duonos: miltų ruošinį sumaišykite su pakeliu sausų mielių (9 g), įpilkite 350 ml drungno vandens (jei naudojate šlapias mieles, pirma ištirpinkite jas vandenyje) ir viską maišykite 5 min. (mikseriu su minkymo antgaliu). Gautą masę sukrėskite į riebalais išteptą kepimo formą, išlyginkite paviršių vandeniu sudrėkintu delnu, patepkite aliejumi, peiliu ar mentele įpjaukite išilgai per vidurį ir palikite 15 min. pakilti šiltoje vietoje, uždengus maistine plėvele. Kepkite įkaitintoje iki 225ºC orkaitėje (kaitinimas iš viršaus ir apačios) apie 50 min. Išimkite iš kepimo formos ir leiskite atvėsti ant grotelių.
Receptai:
Javainių lazdelės
Tešlą paruošti su vandeniu ir mielėmis, kaip aprašyta pagrindiniame recepte. Papildomai į tešlą įdėti 80 g razinų. Drėgnomis rankomis suformuoti lazdeles, apvolioti avižiniuose dribsniuose be glitimo ir sudėti į riebalais išteptą skartą. Palaikyti šiltoje vietoje 15 minučių. Įkaitinti orkaitę iki 225ºC, apačioje padėti indą su verdančiu vandeniu. Kepti, priklausomai nuo lazdelių dydžio, apie 25 min.
Sumuštinių duonelės
Tešlą paruošti su vandeniu ir mielėmis, kaip aprašyta pagrindiniame recepte. Drėgnomis rankomis suformuoti plokščias, 2–3 cm storumo, apie 10 cm skersmens bandeles, jas dėti į riebalais išteptą skardą ir aptepti vandeniu. Palaikyti šiltoje vietoje 15 min. Orkaitę įkaitinti iki 200ºC ir kepti 40 minučių. Prieš valgant duoneles perpjauti horizontaliai ir paskrudinti skrudintuvėje.
2016 metų „Free From Food Awards“ apdovanojimuose šis „Bauck Hof“ ekologiškas ruošinys juodai duonai be glitimo gavo aukščiausius įvertinimus ir nugalėjo kategorijoje „Duona ir ruošiniai duonai“. Aklo ragavimo būdu 20 asmenų komisija vertino produktus pagal išvaizdą, konsistenciją, kvapą bei skonį.
„Bauck Hof“ specialus malūnas sumala iki 18 tonų per dieną ir mala tik beglitiminius miltus. Malūnas yra atskirame pastate, todėl užkertamas kelias patekti glitimui iš kitų produktų. Pagaminę ir supakavę produktus be glitimo tikrina juos malūno laboratorijoje, ar nėra juose glitimo, o tyrimo rezultatai registruojami Vokietijos celiakijos draugijoje.
Atsiliepimai:
- „Beglitiminės juodos duonos mišinys „Bauck Hof“ yra geriausias iš visų bandytų. Šiai duonai neprilygsta jokie kiti mišiniai ar jau iškepta duona be glitimo, parduodami Lietuvoje, Lenkijoje ar Vokietijoje. Kaip ir „Brownies“ pyrago mišinys.“ – sako gydytoja Rūta Gustaitytė.
- Jelenos atsiliepimas: „Duona gavosi labai skani, būtent tokia, kokią mėgstu, namiškiai irgi įvertino labai gerai. Gaminimas labai lengvas, todėl pavyks, manau, kiekvienam!“
- Lieknų bičių atsiliepimas: „Primena mums įprastą juodą duoną su saulėgrąžomis. Nustebino tai, kad ji labai puikaus kvapo ir pakerinčia traškia plutele, tad labai pagardina mano ruošiamus sumuštinius.“
„Bauck Hof“ – ekologiški ir biodinaminiai (demeter) įvairiausių grūdų produktai bei pusgaminiai iš Vokietijos.
Bauck šeima užsiima ekologine žemdirbyste nuo 1930 metų. Šiek tiek vėliau Eduard Bauck įkūrė ekologišką malūną, o šiandien įmonė valdo du malūnus, gaminančius aukščiausios kokybės 100% ekologiškus ir biodinaminius miltus, ruošinius pyragams, duonai, falafeliams, košes, dirbsnius, nemažai iš jų ir be glitimo. Įmonė tiki, kad ekologinis ūkininkavimas yra tvariausia žemdirbystės forma.
Sudedamosios dalys: pilno grūdo ryžių miltai* 36%, saulėgrąžų sėklos*, kukurūzų krakmolas*, traiškyti linų sėmenys*, linų sėmenys*, grikių raugo milteliai* (grikių miltai*, bolivinių balandų miltai*, raugo kultūros*), jūros druska, ryžių sirupo milteliai*, karamelės milteliai*, maltodekstrinas*, tirštiklis pupenių milteliai.
* – iš ekologinių ūkių.
Karamelės milteliai yra iš karamelizuoto (aukštoje temperatūroje išlydyto) cukraus ir maltodekstrino.
Maistinė vertė (100 g) – 1786 kJ/427 kcal: riebalų 19 g (iš jų sočiųjų 2.3 g), angliavandenių 46 g (iš jų cukrų 2.8 g), skaidulinių medžiagų 7.4 g, baltymų 13 g, druskos 1.9 g.
Baltymai padeda palaikyti normalią kaulų būklę, raumenų masės augimą bei išsaugoti raumenų masę.
Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.