Šis veganiškas plovas be galo greitai paruošiamas, o produktus jam tikrai turite šaldytuve. Svarbiausia, kaip ir pridera plovui – prieskoniai. Jais žaidžiant galima iš paprastų ingredientų sukurti nepaprastą, šventinį skonį.
Reikės (dviems porcijoms):
2 puodelių ryžių (labiausiai tinka Basmati),
1 didelės arba dviejų nedidelių morkų,
1 didelio arba poros vidutinių svogūnų,
šalto spaudimo aliejaus (pvz., kokosų),
džiovintų vaisių: razinų, abrikosų,
prieskonių: „Lebensbaum” geltonojo kario prieskonių mišinio, pipirų, druskos ir kardamonų.
Dar galite naudoti visas daržoves, kurias turite šaldytuve – labai tinka paprika, grybai, pomidorai, baklažanas, brokolis ir t.t.
Gerai perplauname ryžius, kaip ir visas kruopas – po trimis vandenimis. Taip nuplauname dulkes, bet svarbiausia dalį krakmolo – taip valgyti bus sveikiau. Išverdame ryžius, kad būtų birūs. Ryžius, kaip ir visas kruopas, verdame taip: tuo pačiu indeliu, kuriuo matavome ryžius, atmatuojame dvigubą kiekį vandens, ryžių ir vandens santykis 1:2, vanduo būtinai turi būti šaltas, užpilame juo ryžius ir verdame ant silpnos ugnies nuo užvirimo apie 5-8 minutes, tada tiesiog paliekame uždengtus dar 12-15 min. Taip išverda tobulai. Žinoma, jei naudosite neapdorotus, ruduosius ryžius, virti reikės ilgiau.
Kol verdame ryžius, nulupame ir šiaudeliais supjaustome morkas (jei neturite laiko, morkas galima tiesiog sutarkuoti stambia tarka – skonis nenukenčia). Pakepiname morkas mažame kiekyje kokosų aliejaus (jei naudojame ir kitas daržoves – taip pat viską sumetame). Kai suminkštėja, sudedame smulkiai supjaustytus svogūnus ir prieskonius – karį, pipirus, nesmulkintus kardamonus, kad atsiskleistų jų skonis ir kvapas. Maišom, neleidžiam prisvilti. Vietoj aliejaus: daržoves galima tiesiog patroškinti nedideliame kiekyje vandens.
Taip pat, kol verdame ryžius, pamirkome razinas šiltame vandenyje, kad jos suminkštėtų. Kitus džiovintus vaisius, jei naudojame, taip pat pamirkome šiltame vandenyje, nuplauname, abrikosus pasmulkiname.
Kai ryžiai paruošti – suverčiame viską į vieną puodą ar keptuvę, kur viskas kepė, ir gerai išmaišome. Po to dar galima uždengti ir šiek tiek palaikyti, kad ryžiai sugertų skonius, kvapus ir prieskonius. Tokie ryžiai labai tinka kaip garnyras bet kokiems patiekalams, o paruošiama tikrai labai greitai. Pigūs ir paprasti produktai. Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio „every special day”.