„Alce Nero“ ekologiška bolivinė balanda, užauginta Andų kalnuose. Idealiai tinka sriuboms, salotoms, troškiniams. Taip pat skanu valgyti kaip karštą košę – su prieskoniais arba saldžią su pienu, riešutais ar vaisiais. Puikus baltymų ir skaidulinių medžiagų šaltinis.
Kynvos augalas nepriklauso javams, tačiau jų vaisiai kulinarijoje traktuojami kaip grūdai. Grūdai būna juodi, tamsiai rudi, raudoni, rožiniai, gelsvi, balti. Balti ir didesni vertinami labiausiai. Atidarius pakelį, jei norite laikyti ilgiau nei mėnesį, rekomeduojama dėti į šaldytuvą.
Paruošimas: virti apie 15 min.
Rekomednuojama laikyti sausoje ir vėsioje vietoje.
IT-BIO-006, Ne ES žemės ūkis.
Quinoa (lot. Chenopodium quinoa), tarti „kynva“ arba bolivinė balanda. Tai Pietų Amerikoje augantis augalas, kurio vaisiai itin turtingi maistinėmis medžiagomis. Pietų Amerikoje tai labai svarbus maistui augalas jau daugiau nei 7000 metų. Auga Andų šlaituose iki 4000 m aukščio. Inkų laikais buvo garbinamas kaip šventas augalas – „javų motina“. Neseniai pradėtas auginti ir Šiaurės Amerikos kalnuotose vietovėse.
Remiantis maistingumo duomenų baze (nutritiondata.self.com) bolivinė balanda (100 g) turi daug mangano (apie 0.6 mg arba 30% RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiems), taip pat yra fosforo (152 mg arba 21% RMV), vario (0.2 mg arba 20% RMV), magnio (64 mg arba 17% RMV) šaltinis.
Skaitykite daugiau:
- (angliškai) Apie kynvos maistines savybes
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
„Alce Nero“ – italų įmonė, dirbanti nuo 1978 metų, vienijanti daugiau nei tūkstantį ekologiškų ūkių Italijoje ir kitose šalyse. Logotipas – raitelis, keliaujantis priešinga kryptimi, nešantis žinią nepaisant sienų, kalbantis apie naują požiūrį. Taip ir įmonė nuo įkūrimo pradžios siekia išlaisvinti žemę nuo taršos, išsaugoti biologinę įvairovę, eiti prieš masinę gamybą.
„Alce Nero“ ekologiški makaronai, pomidorų tyrės, sausainiai su extra virgin alyvuogių aliejumi ir kiti Italija kvepiantys produktai. Pagrindiniai ingredientai yra iš geriausių Italijos žemės ūkio regionų, pvz., kietieji kviečiai auginami šešiuose pietų regionuose, pomidorai (pastoms ir padažams) auginami derlingose Emilia Romagna regiono žemėse.
„Alce Nero“ šviežius vaisius ir daržoves tiekia „Brio“ – viena svarbiausių Italijos įmonių, parduodančių ekologiškus vaisius ir daržoves. Ji buvo įkurta 1993 metais ir priklauso Verona provincijos ekologinio ūkininkavimo kooperatyvui „Cooperativa La Primavera“. „Brio“ asortimentą sudaro vietinių ekologinių ūkių išauginta produkcija. Kiekvienas ūkis įsikūręs skirtingoje Italijos vietoje – ten, kur tinkamiausias klimatas ir dirvožemis atitinkamai produkcijai išauginti. Didžiausias dėmesys skiriamas kokybės išsaugojimui. Siekiant įsitikinti, kad produktas yra saugus ir jame nėra cheminių medžiagų likučių, tyrimai atliekami du kartus – auginimo metu ir po derliaus nuėmimo.
Sudedamosios dalys: ekologiška bolivinė balanda (kynva).
Produkto sudėtyje gali būti riešutų ir sezamų pėdsakų.
Maistinė vertė (100 g) – 1571 kJ/374 kcal: riebalų 6.0 g (iš jų sočiųjų 0.8 g), angliavandenių 64 g (iš jų cukrų 5.0 g), skaidulinių medžiagų 4.0 g, baltymų 14 g, druskos 0 g.