Vertindamas pasaulines tendencijas ir klientų poreikius Baltijos šalyse, didžiausias ekologiškų ir natūralių produktų tinklas Baltijos šalyse LIVIN pristato, kokios sveikų produktų tendencijos dominuos 2024-aisiais. Taigi, ką valgysime ir gersime?
Augant pasiūlai, žmonės nebenori gerti „tuščių“ gaiviųjų gėrimų. Šiais metais bus itin vertinami funkciniai gėrimai, kurie ne tik atgaivins ir numalšins troškulį, bet ir papildys organizmą vertingomis medžiagomis. Tokie gaivieji gėrimai praturtinami uždegiminius procesus padedančia reguliuoti ciberžole, streso valdymui ir gerai emocinei sveikatai skirtais adaptogenais bei sklandžią žarnyno veiklą užtikrinančiais probiotikais ir prebiotikais. Savo populiarumo taip pat šiais metais nepraras ir kombučia, kuri pastarąjį dešimtmetį tapo itin vertinama dėl naudos žarnyno sveikatai ir gamintojų išradingumo kuriant naujus, unikalius skonius.
Nors Augalinis sausis (angl. Veganuary), viena žymiausių pasaulinių kampanijų veganiškai mitybai skatinti, pasibaigė, augalinių produktų paklausa pastebimai didėja ir Lietuvoje. Vis dažniau augalines pieno, mėsos ir žuvies produktų alternatyvas renkasi ne tik veganai, bet ir visavalgiai, norintys į savo racioną įnešti daugiau naujų skonių ir spalvų. LIVIN parduotuvių pirkėjai vietoje mėsos renkasi tempę (produktas iš fermentuotų sojos pupelių), išbando įvairesnius pieno pakaitalus, pavyzdžiui, kokosų, speltų, sojų ar karališkąjį makadamijų gėrimą, iš naujo atranda ir daugiau patiekalų gamina su bolivine balanda, sorgomis, rudaisiais ryžiais ir gausiai juos gardina sezoninėmis daržovėmis.
Gastronomijos pasaulyje dominuoja ryškūs, stiprūs skoniai. Sriracha padažas, čili aliejus, čili dribsniai ir kiti „degantys“ ingredientai – šių metų pažiba. Jie bus aktyviai naudojami gaminant populiarius padažus, pagrindinius patiekalus ir ne tik. Aštrūs skoniai bus sutinkami ten, kuri jų mažiau tikiesi – čili dribsniai nuguls ant desertų, o pipirais bus aštrinami gaivieji gėrimai.
Sąmoningai rinkdamiesi sveikesnį gyvenimo būdą, daugelis atsisako alkoholinių gėrimų arba ženkliai sumažina jų vartojimą. Matydama šią tendenciją, gėrimų pramonė taip pat nesnaudžia ir kuria unikalius pasirinkimus. Vienas tokių – Kaune gaminami ACALA vyno stiliaus gėrimai, kurie derinami su maistu padeda sukurti ypatingą patirtį švenčių metu.
Ne paslaptis, kad sklandi žarnyno veikla turi didžiulę įtaką imuninei sistemai, fizinei savijautai ir netgi nuotaikai. Kombučia, probiotiniai raugo gėrimai, miso pasta, tofu, jogurtas – tai produktai, kuriuose gausu gerųjų baterijų, palankiai veikiančių žarnyno terpę. Pastebime, kad šiuo metu Lietuvoje aukso amžių išgyvena fermentuoti avižų, grikių, kanapių raugo gėrimai, kurie neretai praturtinami skaidulomis, gyvosiomis bakterijomis ir pagardinami tokiais vertingais prieskoniais, kaip ciberžolė, cinamonas, imbieras ir kt.
Vis garsiau kalbant apie neigiamą cukraus vartojimo įtaką, žmonės ieško, kuo jį pakeisti. Pastaraisiais metais daugelis jau pastebėjo, kad ne viskas, kas BE PRIDĖTINIO CUKRAUS, sveikatai palankiau, todėl vengia produktų su dirbtiniais saldikliais, kaip aspartamas, suchralozė, acesulfamas. Vietoje jų prioritetus teikia natūraliems saldikliams, kaip stevija, inulinas (mėlynosios agavos milteliai gausūs skaidulų), ksilitolis (beržų cukrus), ar vaistinis saldminas (angl. monk fruit). Šie saldikliai įvairiems desertams ir kepiniams suteikia subtilaus saldumo, kurio kartais taip trokštame.
Dar viena ryški 2024-ųjų maisto tendencija – ponzu naudojimas tiek namų, tiek restoranų virtuvėse. Japoniškos virtuvės pažiba Yuzu Ponzu padažas pasižymi gaiviu, giliu ir turtingu umami skoniu, o jame subtiliai atsiskleidžia japoniškų kvapiųjų mandarinų (yuzu) natos. Šiuo padažu rekomenduojama gardinti salotas ir pikantiškus patiekalus, naudoti kaip padažą prie japoniškų koldūnų gyoza ir tempuros, sušių, tataki žuvies ar somen makaronų. Be to, ponzu gali būti nuostabus marinatas. Jei dar neatradai Yuzu Ponzu padažo – išbandyk. Nenustebsime, jei jis taps tavo metų atradimu!
Baltymais praturtinti produktai – ne naujiena sveikų produktų rinkoje, tačiau sveikų produktų gamintojai nusprendė šiuos produktus pastiprinti didesniu baltymų kiekiu, žmogaus organizme atliekančiu svarbią statybinę funkciją. Batonėliai, baltymų trapučiai, baltyminiai augaliniai gėrimai, sausi pusryčiai ir net mielių dribsniai – tai tik dalis LIVIN asortimento naujienų, kuriose daugiau baltymų nei įprastai.
Straipsnio autorė: Agnė Jakubonė