Kodėl ekologiški yra racionalus pasirinkimas?
Dažnai tenka išgirsti nuomonę, kad ekologiški produktai yra mada, ką būtų galima vertinti kaip neracionalų pasirinkimą. Mūsų nuomone – tai labai racionalus pasirinkimas, vienas labiausiai argumentuotų sveikos mitybos ir atsakingo vartojimo argumentų. Kodėl?
- Auginant ekologiškai nenaudojami pesticidai, augimo hormonai, antibiotikai, įprastinės cheminės trąšos, nenaudojamos GMO kultūros.
- Gaminant ekologiškus produktus leidžiama naudoti šimtus kartų mažiau sintetinių maisto priedų: konservantų, emulsiklių, dažiklių.
- Ekologiškame maiste nenaudojami sintetiniai skonio stiprikliai (kaip antai mononatrio glutamatas), hidrinti riebalai.
- Ekologiškų produktų gamyboje visiškai negali būti naudojami GMO ir radiacija.
- Ekologiškus produktus sandėliuojant ir pervežant taip pat draudžiama naudoti pesticidus, fungicidus, kitas aršias chemines priemones.
Tuo tarpu auginant ir gaminant neekologišką maistą visi šie būdai ir medžiagos yra naudojami plačiai. Būtent dėl jų pavyksta automatizuoti procesus, padaryti žemės ūkį pramoniniu ir taip numušti produkcijos kainą. Tačiau dėl tokio maisto nuskursta mūsų mityba, didėja alergijų ir kitų sveikatos sutrikimų rizika.
Ekologiškas ūkininkavimas bei gamyba turi ne mažiau ir socialinių-gamtosauginių privalumų:
- Neteršia vandens telkinių.
- Tausoja dirvožemį.
- Palaiko daugiau žalių plotų, kas svarbu gyvūnams.
- Palaiko didesnę bioįvairovę, nemažina bičių populiacijos.
- Išsaugo ir puoselėja senąsias, labiau atsparias rūšis ir veisles, mažina sėklų pramonės monopolį.
- Ekologiški ūkiai negali plėstis kirsdami miškus žemės ūkio plotams padidinti
- Leidžia plėtotis šeimos ūkiams, smulkiems ir vidutiniams ūkininkams bei gamintojams.
- Integruoja labdarą ir bendruomenėms naudingą veiklą į verslo procesą.
Vartotojui belieka apsispręsti, kokio maisto, kokio kraštovaizdžio, kokių ūkių ir gamintojų jis nori.