Kasmet rugsėjį minima pasaulinė kampanija EKOLOGIŠKAS RUGSĖJIS, skirta ekologijos ir tvaraus gyvenimo būdo skatinimui bei ekologiškų produktų vartojimo populiarinimui. Minėdamas ekologiškumo šventę LIVIN – didžiausias ekologiškų ir sveikų ir produktų tinklas Baltijos šalyse – pakvietė sveikos gyvensenos entuziastus ir tinklaraštininkus atrasti išskirtinius Azijos virtuvės skonius, susipažinti su pasaulyje pripažintais ekologiškos produkcijos gamintojais, kaip „Clearspring“ – daugiau nei 30 metų gaminančiais kokybiškus azijietišku produktus, „Vivani“ šokolado meistrais, „Chaga Health“, „Acala“ ir kt.
Vakaro svečiai, tarp kurių buvo fotografė Jurga Anusauskienė, vizažo meistrė Justina Gafaro, kartu su virtuvės šefu Jonu Jonušu gamino ir mokėsi įpinti egzotiškus produktus į kasdienę namų virtuvę, ragavo ekologiškus produktus, tikrino savo žinias ekologijos protmūšyje. Tekančios saulės šalies vakarienei svečiai gamino tris patiekalus: karamelizuotas daržoves, azijietiškus WOK makaronus su vištiena, o viską vainikavo ryškus mačia LAVA pyragėlis su baltuoju šokoladu (receptas žemiau), sulaukęs gausybės svečių komplimentų.
Patiekalai, gaminti naudojant „Clearspring“ produktus tik patvirtino taisyklę, kad kokybiški, ekologiški produktai patiekalams suteikia nepaprastai ryškių autentiškų skonių. Su ekologiškais produktais galima drąsiai eksperimentuoti namų virtuvėje ir tai daug paprasčiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. „Ne paslaptis, kas Azijos virtuvės produktai, kaip sojos padažas, tofu, miso pasta, įprastai gaminami papildant juos gausybe maisto priedų, konservantų, skonio stipriklių, kvapiklių, kurie ne tik prailgina jų galiojimo laiką, užgožia maistines savybes, bet ir kardinaliai pakeičia produkto skonį. Autentikos, unikalumo juose nebelieka,“ – sakė LIVIN marketingo projektų vadovė Agnė Jakubonė.
Anot jos, „Clearspring“ gamintojas – vienas iš nedaugelio pavyzdžių, kuris ypatingą dėmesį skiria ne tik ekologijai ir produktų autentiškumui, pavyzdžiui: tradicinis sojų padažas SHOYU, pagamintas pagal tradicinį japonišką receptą iš lėtai kedro statinėse brandintų pilnų sojos pupelių, miso pastos gaminamos tik iš pilnų sojos pupelių ir ryžių, mažomis partijomis, kad išlaikyti nepriekaištingą kokybę. Jos natūraliai fermentuojamos net 6 mėnesius medinėse kedro statinėse su unikalia koji fermentacijos kultūra, kai tuo metu įprastinės miso pastos fermentuojamos gerokai trumpesnį laiką. „Kiekvienas „Clearpsring“ produktas turi ypatingą istoriją, autentiškumo dalelę, švarią sudėtį – be dirbtinių maisto priedų, pridėtinio cukraus, todėl mėgstami ir vertinami visame pasaulyje,“ – atskleidė A. Jakubonė.
Kviečiame įnešti dalelę Japonijos autentikos į savo namus ir pasigaminti unikalų, labai gardų LAVA pyragėlį su mačia pagal J. Jonušo receptą.
Nuotraukos Dariaus Gumbrevičiaus.