Šalta žiema, o po jos ateinantis permainingas pavasaris nuolat išbando mūsų imuniteto jėgas. Dėl žemos oro temperatūros bei saulės šviesos trūkumo gali susilpnėti organizmo apsauginės funkcijos, todėl tampame jautresni peršalimui, gripui ar kitoms sezoninėms ligoms. Pavyzdžiui, įkvepiant šaltą orą, nosies viduje žūva beveik 50 proc. ląstelių, atsakingų už kovą su virusais ir bakterijomis. Pasak Harvardo medicinos mokslininkų* (informacijos šaltinis: manodaktaras.lt), žema temperatūra lemia reikšmingą imuninio atsako susilpnėjimą, dėl kurio padidėja virusinių infekcijų rizika.
Tad kaip sustiprinti organizmą ir palaikyti jo apsaugines funkcijas? Kartu su funkcinės medicinos specialiste V. Macijauskiene parengėme „LIVIN Stipraus imuniteto gidą“, kuriame yra daugybė naudingų patarimų imunitetui stiprinti! Štai keletas iš jų, kaip pasirūpinti savo sveikata.
Nors dažnai teigiame, kad nemėgstame rutinos, mūsų kūnas ją vertina kitaip – nuoseklus įpročių laikymasis ilgainiui gali reikšmingai pagerinti ir sustiprinti organizmo apsaugines funkcijas. Reguliari ir subalansuota mityba suteikia būtinų medžiagų, reikalingų imuniteto stiprinimui, o fizinis aktyvumas ne tik gerina bendrą savijautą, bet ir stiprina širdies veiklą.
Tuo tarpu kokybiškas miegas padeda organizmui atsistatyti ir išlaikyti psichinę bei fizinę pusiausvyrą. Taip pat svarbu nepamiršti streso valdymo – meditacija, atsipalaidavimo technikos ar tiesiog mėgstama veikla gali ženkliai sumažinti neigiamą streso poveikį imunitetui. Šie paprasti, tačiau reikšmingi įpročiai, yra pagrindiniai elementai siekiant palaikyti stiprų ir sveiką kūną. Štai keletas patarimų, kurie padės lengviau įtvirtinti šiuos įpročius:
Funkcinės medicinos specialistai teigia, kad maistinga ir subalansuota mityba palaiko organizmo gebėjimą kovoti su ligomis. Į mitybos racioną reikėtų įtraukti kuo įvairesnį maistą, mažinti perdirbtus maisto produktus, vengti cukraus, pieno produktų ir glitimo. Patariama rinktis ekologiškus vaisius ir daržoves, kurios gausios vitaminais ir mineralais.
Taip pat svarbu aprūpinti organizmą reikiamu kiekiu skysčių, per dieną išgerti bent 2 litrus vandens, ypač rinktis gėrimus praturtintus elektrolitais. Nereikėtų pamiršti ir naudingo šilto maisto, sriubų bei troškinių, kurie teigiamai veikia ir stiprina žarnyno bakterijų pusiausvyrą. Žarnyno mikrobiota sudaro apsauginį barjerą nuo infekcijų ir padeda palaikyti stiprią imuninę reakciją. Tad tai, ką renkamės valgyti, gali palengvinti organizmo kovą virusinėmis infekcijomis.
Keli natūralūs maisto produktai stiprinantys imunitetą:
Tarp greito gyvenimo būdo gali tapti sunku laikytis visų sveiko gyvenimo patarimų ir taisyklių, o tuomet į pagalbą skuba natūralūs maisto papildai, kurie palengvina organizmo stiprinimo kelionę. Svarbiausi elementai imuniteto stiprinimui yra vitaminas C, kuris ne tik stiprina imunitetą, bet ir apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų bei padeda pasisavinti geležį, vitaminas E, antioksidantas, apsaugantis vidaus organų sieneles nuo sužalojimų bei padedantis reguliuoti vitamino C kiekį organizme.
Taip pat mineralai geležis ir cinkas, kuris sumažina toksinų ir pašalinių medžiagų grėsmę imuninei sistemai bei žarnyno veiklą gerinantys probiotikai. Specialistų rekomenduojami ir vis labiau populiarėjantys adoptogenai, tokie kaip ašvaganda, reishi grybas ar čaga, kurie prisideda prie imuniteto stiprinimo.
LIVIN rasi platų ekologiškų ir natūralių maisto papildų ir vitaminų imunitetui stiprinti asortimentą!
Jei nori sužinoti daugiau, kaip apsisaugoti nuo sezoninių ligų, skaityk kartu su funkcinės medicinos specialiste V. Macijauskiene paruoštą „LIVIN Stipraus imuniteto gidą“ ir atrask dar daugiau vertingų patarimų, kaip išlikti sveikam, kai aplink siaučia ligos!