Pilno grūdo „Nairn's“ avižiniai sausainiai su razinomis, be glitimo. Be dirbtinių dažiklių, aromatų ir konservantų. Be hidrinto aliejaus ir genetiškai modifikuotų produktų. Turi daug skaidulinių medžiagų. Tinka veganams.
Supakuota į 4 atskirus pakelius po 4 sausainius. Taip ilgiau išlieka švieži ir patogu pasiimti su savimi.
Avižos (lot. Avena Sativa) yra išskirtinis energijos šaltinis su puikiu baltymų, angliavandenių ir riebalų balansu. Jose dauguma esančių riebalų – tai nesočiosios riebiosios rūgštys, tarp kurių dominuoja mononesočiosios. Palyginus su kitais javais, avižos yra turtingos baltymų. Jose yra glitimo, tačiau, tyrimai rodo, kad daugelis kviečių glitimui alergiškų žmonių avižas toleruoja gerai. Kiekvieno žmogaus mityboje skaidulos yra svarbus elementas, kadangi jos reikalingos normaliai žarnyno veiklai.
Pagal M. Murray, J. Pizzorno ir L. Pizzorno enciklopedinį leidinį „Healing Foods“ avižos yra labai geras mangano, seleno ir fosforo, taip pat magnio, geležies, vitamino B1 ir skaidulinių medžiagų šaltinis. Avižų sėlenų maistinėse skaidulose yra daug beta glukanų. Palyginus su kitais grūdais avižose yra daug riebalų (apie 20% sočiųjų ir 80% nesočiųjų riebalų rūgščių), todėl jos apkarsta greičiau nei kiti grūdai.
Kaip nurodo U. Erasmus savo knygoje „Fats that Heal and Fats that Kill“ (Alive Books, Kanada), vienintelis organizme esančio cholesterolio pašalinimo būdas yra per žarnyną, o tam būtina, kad maiste pakaktų skaidulų, iš kurių avižų skaidulos vienos efektyviausių (verta prisiminti, kad augalinės kilmės maistas pats cholesterolio neturi).
Kaip teigia Coulston ir Boushey, skaidulingas maistas padeda išlaikyti normalią medžiagų apykaitą, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir apetitą [žr.*]. Avižų žemas glikemijos indeksas (apie 37). Avižų skaidulos valo iš organizmo įvairius šlakus (įskaitant sunkiuosius metalus), todėl plačiai naudojamos organizmui valyti.
Pagal Rebecca Wood enciklopedinį leidinį „The new whole foods encyclopedia“ dėl avižose esančio didelio kiekio riebalų jos yra šildantis maistas, todėl ypač tinka valgyti žiemą. Perdirbant avižas nuimama tik išorinė luobelė, dėl to avižose išlieka daugiau maistinių medžiagų nei perdirbtuose kviečių produktuose.
Avižos yra nuo Antikos laikų žinomas ir Lietuvoje tradiciškai vartojamas maisto produktas, turintis daug mums naudingų savybių, apie kurias galima paskaityti informaciniuose bei šviečiamuosiuose internetiniuose puslapiuose, pvz.:
- Avižiniai dribsniai – ne tik pusryčiams
- Avižinės košės paslaptys
- Avižos ir kviečiai – ne tik maistas
- Apie avižų naudą
* Ed. A. M. Coulston, C.J. Boushey. Nutrition in Prevention and Treatment of Disease. Elsevier Academic Press, USA. 2008.
Skaitykite daugiau:
- Guodos pastebėjimai. Apie sausainius vaikams
- G. Azguridienė. Apie skaidulas maiste ir paprastus lieknėjimo stebuklus
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
„Nairn's“ avižiniai sausainiai bei sausainiai be glitimo iš Škotijos.
Sudedamosios dalys: pilno grūdo avižos be glitimo 66%, palmių vaisių aliejus (iš tvarių ūkių), razinos 13% (juodos smulkios razinos (currant), saulėgrąžų aliejus), Demerara rudasis cukranendrių cukrus, iš dalies invertuotas sirupas, cukraus sirupas (Lyles golden syrup), tapijokos krakmolas, tešlos kildymo medžiagos: amonio bikarbonatas ir natrio bikarbonatas, natūralus aromatas, jūros druska.
Sudėtyje gali būti riešutų ir pieno pėdsakų. Netinka, jei esate alergiškas aveninui – baltymui avižose.
Maistinė vertė (100 g): | |
Energinė vertė | 1928 kJ/460 kcal |
Riebalų | 18.6 g |
iš jų sočiųjų | 7.5 g |
Angliavandenių | 61.8 g |
iš jų cukrų | 17.6 g |
Skaidulinių medžiagų | 6 g |
Baltymų | 8.4 g |
Druskos | 1.04 g |