2 porcijoms pagaminti reikės:
• 1 pakuotė SOBA grikių makaronų
• 2 salierų stiebai
• 2 morkų
• 1/2 raudonos paprikos
• 100 g baltųjų / rudųjų pievagrybių
• 1 raudono svogūno
• 1/2 vidutinio dydžio imbiero šaknies
• 3-4 valg. šaukštų laimo sulčių
• 200 g atšaldytų krevečių be kiauto
• 50g nesmulkintų kepintų žemės riešutų
• Druskos pagal skonį
• Pipirų pagal skonį
• 7 vidutinių skiltelių česnako
• 1 valg. šaukšto sezamų aliejaus
• Aliejus kepimui
PADAŽUI:
• 1 valg. š. sezamų aliejaus
• ½ - 1 arb. š. čili dirbsnių pagal skonį
• 3 valg. š. Tamari padažo
• 2 valg. š. riešutų sviesto
• 2 valg. š. ryžių acto
SERVIRAVIMUI:
• 15 g. smulkintos šviežios kalendros
• 2 laimo skiltelių
• 50g smulkintų kepintų žemės riešutų
1. Visus padažo ingredientus sumaišyk dubenėlyje. Atidėk nuošaliau.
2. Pasiruošk daržoves. Nuluptas morkas, salierus bei paprikas supjaustyk maždaug 4-5 cm vienodo ilgio šiaudeliais. Perpjautą svogūną pusiau, supjaustyk žiedeliais. Susmulkink pievagrybius.
3. Supjaustyk 4 skilteles česnako šiaudeliais. Pakepink česnaką įkaitintoje keptuvėje su aliejumi ant vidutinės ugnies apie 3 minutes. Sudėk atvėsintas ir nusausintas krevetes. Pakepink krevetes ant vidutinės ugnies apie 4 minutes, kol jos įgaus lengvą aukso spalvą ir česnako kvapą. Svarbiausia neperkepk. Iškepusias krevetes atidėk.
4. Į vidutinio dydžio puodą su 2/3 verdančiu pasūdytu vandeniu, įpilk šaukštą sezamų aliejaus (tinka ir alyvuogių). Įdėk ekologiškus SOBA makaronus. Svarbu, kad vandens būtų pakankamai daug, kad makaronai virtų laisvai. SOBA makaronai virs apie 4-5 minutes. Tuomet juos perpilk į dubenį su paruoštu šaltu vandeniu, kad jie nesukibtų. Prieš dedant į keptuvę, makaronus perkošk.
5. Į didelę įkaitintą keptuvę su aliejumi sudėk visas pjaustytas daržoves. Daržoves pasūdyk, sudėk tarkuotą imbierą, išspausk dvi skilteles česnako, apšlakstyk laimu, suberk čili dirbsnius. Viską išmaišyk ir pakepink apie 7-9 minutes, jei patinka dar traškios - neperkepk. Iškepus daržovėms, į keptuvę sudėk SOBA makaronus, krevetes ir padažą. Lėtai maišyk ant vidutinės ugnies, kol padažas pasiskirstys, o makaronai ir vėl sušils.
6. Sudėk makaronus į dubenėlius. Smulkinta kalendra, smulkinti žemės riešutai ir skiltelė laimo yra viskas, ko tau reikės serviravimui. Skanaus!
Receptas: Karina Sinkevičiūtė
Nuotrauka: Karina Sinkevičiūtė