„Olio Novello“ taip pat žinomas kaip „Olio Nuovo“ – italų kalba reiškiantis naują aliejų. Praktiškai „Olio Novello“ gaminamas taip pat, kaip ir aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus. Tam naudojamos jaunos alyvuogės, nes pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus turi mažesnį rūgštingumą nei aliejus iš brandesnių alyvuogių. Deja, derliaus nuėmimo sezono pradžioje alyvuogės duoda mažiau aliejaus. Štai kodėl „extra virgin“ alyvuogių aliejus ir „Olio Novello“ yra brangesni nei įprastas alyvuogių aliejus.
Skirtumas nuo aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, yra tas, kad po spaudimo jis turi „pastovėti“ mažiausiai mėnesį, kad smulkios minkštimo dalelės lėtai nusistovėtų, o štai „Olio Novello“ aliejuje esančios nuosėdos yra jo kokybės ir natūralumo garantija, todėl šis naujas aliejus yra siūlomas pirkti iškart po derliaus nuėmimo ir gamybos proceso atlikimo.
Dar vienas labai svarbus aspektas, kiek valandų surinktos alyvuogės laikomos aliejaus darykloje, kol bus pradėta gamyba:
„Olio Novello“ alyvuogių aliejus ypač koncentruotas skoniu ir maistingomis medžiagomis. Nefiltruotame „Olio Novello“ gausu antioksidantų ir vitamino E, jame yra daugiau polifenolių nei įprastame aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje. Tai naudingos augalinės medžiagos, pasižyminčios antioksidaciniu poveikiu.
Kaip ir aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, taip ir „Olio Novello“ aliejaus skonis laikui bėgant tampa švelnesnis, o naudingosios aliejaus savybės mažėja. Pavyzdžiui, „Extra virgin“ alyvuogių aliejaus vidutinis galiojimo laikas yra 24 mėnesiai, tuo tarpu, „Olio Novello“ tinkamo vartojimo laikas ribotas dėl medžiagų, dėl kurių aliejus tampa nepermatomas ir drumstas. Medžiagos nusėda pakuotės apačioje, ir jos gali fermentuotis. Todėl „Olio Novello“ patartina suvartoti per šešis mėnesius, nors po išpilstymo jį galima laikyti mažiausiai 18 mėnesių, jei jis laikomas tamsioje ir vėsioje vietoje.
Tam, kad būtų galima mėgautis skoniu ir naudingomis savybėmis iki galo, „Olio Novello“ aliejų rekomeduojama naudoti kuo šviežesnį.
Aukščiausios rūšies ekologiškas extra virgin alyvuogių aliejus „Centonze“ yra šalto spaudimo, išgautas tiesiogiai iš alyvuogių ir tik mechaniniu būdu. 2022 metų pirmojo derliaus, nuimto dar prieš alyvuogių skynimo sezoną lapkričio mėnesį. Tirštas, švelnaus aromato, gerai subalansuoto skonio – su vaisių užuominomis ir pikantišku žoliniu poskoniu.
„Centonze“ alyvuogių aliejus ypač koncentruotas skoniu ir maistingomis medžiagomis. Tai galima justi ir iš skonio. Tikrai patiks alyvuogių aliejaus mėgėjams, gurmanams. Išspaustas iš Nocellara del Belice alyvuogių iš Sicilijos vulkaniniame dirvožemyje užaugusių alyvmedžių. Aliejus spaudžiamas gamintojo nuosavoje spaudykloje ne vėliau nei per 4 valandas, rankomis surinkus alyvuoges! Extra virgin kategorijos alyvuogių aliejaus gamyboje spaudimo metu kontroliuojama temperatūra, ji nepakyla aukščiau 27ºC, tad aliejus tinka ir žaliavalgiams.
Idealiai tinka gardinti visus daržovių, žuvies ar raudonos mėsos patiekalus bei daržovių sriubas.
Kviečiame atrasti saulėtos Italijos skonius ir pasimėgauti šviežiu alyvuogių aliejumi – namie nesudėtingai išsikepkite itališką duoną Focaccia.
2022 metų pirmojo derliaus Centonze NOVELLO aliejaus jau galite įsigyti ir pas mus LIVIN fizinėse arba internetinėje parduotuvėje.