Lapkričio 6-oji – tradicinė „Pyragų diena“

2022-11-04
Lapkričio 6-oji – tradicinė „Pyragų diena“

Lapkričio 6 d. Lietuvoje švenčiama „Pyragų diena“. Ši diena prasidėjo kaip TV3 ir „Išsipildymo akcijos“ iniciatyva, skatinanti prisidėti prie labdaros renginių, aukojant pinigus vargstantiems ir sunkiai sergantiems, tačiau šiandien „Pyragų diena“ tapo beveik visos Lietuvos minima švente! Šią dieną visi yra skatinami iškepti pyragą ir jo gabalėlius parduoti kolegoms darbe, mokyklose, taip pat ir savo artimiesiems, draugams bei kaimynams už tam tikrą sutartą kainą, o pinigus paaukoti labdaringoms įstaigoms, kurioms turės galimybę padėti sergančių vaikų ir jų šeimų, vaikų ir jaunimo socializacijos bei mentorystės projektams.

Kalbant apie pačius pyragus, puikiai žinome, kad jų rūšių yra labai daug, taip pat kaip ir smaližių, kurie negali jiems atsispirti. Tačiau tad tam, kad šis pasimėgavimas atitiktų sveikos mitybos principus, vertėtų prisiminti keletą paprastų taisyklių:

1. Pyragus ar kitus desertus gaminkite patys.

Žmonės, kurie laikosi sveikos mitybos principų, žino, kad nieko nėra sveikiau, nei gaminti patiems iš kokybiškų bei ekologiškų produktų. Kai patys gaminame pyragus ar kitus desertus, žinome, kokius tiksliai ingredientus įdėjome ir tikrai esame įsitikinę, kad pyrage nebus sintetinių dažiklių ir konservantų. Bet to, toks sveikas pyragas nepakenks ir figūrai.

2. Cukraus alternatyvos.

Gamindami pyragus, ar kitus desertus vietoje cukraus naudokite vaisius bei uogas. Taip pat puikiomis cukraus alternatyvomis gali tapti medus, klevų, agavų, datulių sirupas ir t.t.

3. Baltų miltų alternatyvos.

Puikiai žinome, kad balti miltai yra neatsiejama pyrago dalis, tačiau norint pasigaminti sveikesnį pyragą, baltus miltus kuo puikiausiai galima pakeisti viso grūdo dalių miltais, kurie mažiau perdirbti. Taip pat kitos puikiai tinkančios alternatyvos, kurios dar yra ir be glitimo - kukurūzų, ryžių miltai. Vertėtų nepamiršti avižų, speltų, migdolų, kokosų ar net bambukų miltų, kurie taip pat tiks Jūsų skaniam bei sveikam pyragui.

Tinklaraštininkė, maisto entuziastė Viktorija Klopova dirba nuostabiausius darbus pasaulyje: „esu mama ir galiu kurti stebuklus savo virtuvėje, todėl visos dienos, šventės, kurios susijusios vienaip ar kitaip su maistu, tai beveik profesinė šventė“. Savo maisto tinklaraštyje „Gaminame ir mėgaujamės“ Viktorija dažniausiai skelbia desertų receptus, tad „Pyragų dieną“ ji tikrai švenčia. Viktorija ne kartą yra kepusi pyragus labdaros akcijoms, per kurias pyragai yra dalinami ir renkamos lėšos įvairiems fondams. Viktorija tądien nepamiršta ir vaiko darželio bei savo darbovietės. 😊

Šį kartą Viktorija dalinasi gardaus pyrago receptu su itališka nata, kadangi pagrindiniai šokėjai šiame pyrage italų produkcijos Alce Nero ingredientai, o kelių skonių sluoksniai nudžiugins tiek šokolodo gerbėjus, tiek mėgstančius klasiką.

Jums reikės:

Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios, šviesios masės. Įpilkite alyvuogių aliejų ir išmaišykite. Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius. Gautą miltų mišinį įsijokite į kiaušinių plakinį ir gerai išmaišykite tešlą. Sudėkite rikotą ir vėl gerai išmaišykite. Gautą tešlą padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį palikite, o į kitą įmaišykite kakavą ir smulkiai supjaustytą šokoladą.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite šokoladinės tešlos mišinį, atsargiai išlyginkite. Ant viršaus sudėkite baltąjį tešlos sluoksnį ir išlyginkite. Ant suformuoto pyrago dėkite persikų džemą.

Kepkite 35-40 minučių, 180 laipsnių, orkaitės režimas viršus-apačia.

Iškepusį pyragą atvėsinkite ant grotelių ir tada pjaustykite.

Skanaus!

Nustebinkite savo kolegas, draugus bei artimuosius puikiu pyragu bei prisidėkite prie gražios „Pyragų dienos“ iniciatyvos! 😊

Visus šiam pyrago receptui reikalingus produktus galite įsigyti LIVIN fizinėse arba internetinėje parduotuvėje.

Susiję produktai

leaf
Užsisakyk naujienlaiškį ir gauk -10% nuolaidą kitam apsipirkimui