Siekiant subalansuoti savo mitybą, kad ši būtų pakankamai įvairi ir vertinga, būtina nepamiršti sėklų ir riešutų. Šie produktai papildys sveikų užkandžių lentyną, o taip pat paįvairins kasdienį valgiaraštį.
Riešutai itin vertinami kaip puikus baltymų šaltinis, be to, juose yra daug skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Dėl didelės maistinės vertės ekologiški riešutai yra sveikatai palankus ir maistingas užkandis, kuris greitai numalšina alkį ir suteikia energijos. Migdolų, lazdynų, graikiški, žemės ir kiti riešutai suteikia, rodos, beribes galimybes improvizuoti ruošiant desertus ir saldžius kepinius. Jų malonus skonis ir traški tekstūra gali suteikti rafinuotumo salotoms, užkandžiams bei kitiems patiekalams. Savo ruožtu anakardžiai tinka dėti į troškinius, ypač vegetariškus.
Verta įsidėmėti, kad riešutai turi daugiau vertingų savybių, kai yra nesaldinti ir nesūdyti. Pirmenybę teik ekologiškai užaugintiems neskrudintiems arba tik švelniai paskrudintiems riešutams. Svarbu prisiminti ir tai, kad riešutai yra itin koncentruotas maistas, todėl juos vartoti derėtų nedideliais kiekiais.
Subalansuotai mitybai itin svarbios valgomos sėklos. Jų įvairovė tokia plati, kad rasi maistingų sėklų, kurios tinka užkandžiams, desertams, kepiniams, košėms bei kitiems patiekalams.
Praturtinti namie kepamą duoną gali ekologiškomis saulėgrąžomis, linų sėmenimis, moliūgų, liucernos ar kanapių sėklomis. Sezamų sėklos ir aguonos paįvairins saldžius kepinius bei kitus desertus. Žiupsnelis mėgstamų sėklų praturtins sausus pusryčius ar salotas.