Glitimas arba gliutenas (angl. gluten) yra baltymas, randamas plačiai paplitusiuose grūdinėse kultūrose: kviečiuose, rugiuose, miežiuose. Avižos taip pat turi glitimo, bet jos priklauso kitai botaninei grupei ir cheminė avižų baltymų struktūra skiriasi nuo kviečių, miežių ir rugių.
Dėl labai plataus kviečių produktų naudojimo, glitimo netoleruojantiems bei celiakija sergantiems žmonėms tenka itin atidžiai skaityti beveik visų maisto produktų sudėtis. Nuo šiol nebeteks gaišti laiko parduotuvių lentynose ieškant Jūsų mitybos poreikius atitinkančių produktų.
Beglitiminės dietos valgiaraštis gali būti įvairus, maistingas ir skanus. Kruopščiai atrinkome labai platų maisto be glitimo asortimentą. Dieną pradėkite nuo sveikų pusryčių, tam puikiai tiks dubenėlis sausų pusryčių, pagardintų mėgstamais priedais. Mėgstantiems pasilepinti saldžiais kepiniais, siūlome įsigyti jau paruoštus pyrago, blynų ir kitų kepinių ruošinius be glitimo. Juos pagaminti bus paprasta net nemėgstantiems užtrukti virtuvėje, o skonis džiugins visą šeimą.
Jei glitimas yra Jūsų priešas, verta turėti pakankamas užkandžių be glitimo atsargas, kad praalkus po ranka turėtumėte maistingą ir sotų batonėlį ar kitų Jūsų poreikius atitinkančių užkandžių.