Terminiu būdu neapdoroti lukštenti grikiai iš ekologiško lietuviško ūkio. Puikiai tinka košei, apkepams, paplotėliams, sriuboms. Tinka daiginimui. Baltymų šaltinis.
Paruošimas: galima valgyti užplikytus karštu vandeniu arba virtus (užpilkite verdančiu vandeniu ir virkite ant mažos ugnies 15–20 min.).
Šie nekepinti grikiai tinkami ir daiginimui. Prieš daiginimą mirkyti reikia vandenyje labai trumpai – apie 15–20 minučių (mirkant ilgiau gali sugesti), sudygsta per 1–1.5 dienos. Svarbu tikrinti drėgmę, skalauti arba pakeisti medžiagą kas 12 valandų. Daigai daug greičiau sudygsta šiltame ore. Švelnaus skonio daiginti grikiai ypač populiarūs žaliavalgiškoje (raw) mityboje. Skanu dėti į salotas, kokteilius, iš jų daryti kotletukus. Juos galima valgyti kaip saldžią košę su skystu medumi ar klevų sirupu.
Grikiai kilę iš kalnuotų Azijos vietovių, šiandien paplitę visame pasaulyje. Jie laikomi vienu maistingiausių augalų žemėje, turtingu vertingais baltymais (juose yra visos amino rūgštys). Kiti tuo pasižymintys augalai: bolivinė balanda (kynva), kanapė, burnotis, soja.
Remiantis maistingumo rodiklių duomenų baze (nutritiondata.self.com), grikiai yra vertingų baltymų – juose yra visos esminės amino rūgštys – šaltinis. Grikiuose yra daug vario (110% RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiems), mangano (65%), magnio (62%), fosforo (50%), vitamino B3 (44%). Grikiai yra vitamino B2 (29%), geležies (16%), kalio (23%), cinko (24%), seleno (15%) ir pantoteno rūgšties (20%) šaltinis. Grikių glikemijos indeksas žemas.
Apie grikių naudą galima paskaityti:
- Grikiai – maistingiausiųjų sąrašo lyderis
- Grikiai ne tik maistui
- (angliškai) Apie grikių maistines savybes
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
Sudedamosios dalys: ekologiški lukštenti grikiai, neapdoroti terminiu būdu.
Maistinė vertė (100 g) – 353 kcal / 1497 kJ: riebalų 3 g (iš jų sočiųjų 0.7 g), angliavandenių 68.8 g (iš jų cukrų 1.3 g), skaidulinių medžiagų 1.8 g, baltymų 12.6 g, druskos 0 g.